Eén op de zeven betrokkenen bij het bestrijden van een ransomware-aanval heeft daarna psychische hulp nodig. De impact en stress van de crisis zijn zo groot dat bijvoorbeeld security-specialisten op zoek gaan naar een nieuwe baan.
Tot die conclusie komt organisatiepsycholoog Inge van der Beijl van ict-beveiliger Northwave na een onderzoek naar de psychologische effecten van een ransomware-incident. Ze deelt haar bevindingen in de whitepaper ‘Ransomware: Na de crisis komt de klap‘. Daarin gaat ze in op de diepe sporen die een dergelijke crisis achterlaat bij getroffenen.
‘Het onderzoek laat zien hoe de psychologische impact van ransomware-aanvallen lang kan aanhouden bij mensen in getroffen organisaties’, aldus Van der Beijl, die tevens directeur behaviour & resilience van Northwave is. Ze roept directies en afdelingen voor personeelszaken op om hier beter op te letten en maatregelen te nemen. ‘Ondersteuning vanuit de bestuurskamer is cruciaal voor het creëren van een veilige cultuur bij de bestrijding van de crisis. Er moet beslissingsvrijheid worden gegeven aan degenen die rechtstreeks bij de crisis betrokken zijn. Dit versnelt het verwerkingsproces en is een blijk van vertrouwen van het bestuur in de crisisbestrijders.’ Een positieve en veilige cultuur lijkt een belangrijke rol te spelen in de hoeveelheid stress die mensen ervaren en in de manier waarop mensen terugkijken op het incident, stelt ze.
Psychologische hulp
Ook adviseert ze om rekening te houden met de thuissituatie van crisisteams. ‘Hrm ondersteunt het crisisteam het beste door het bewustzijn te vergroten van het belang van een goede en gezonde balans van werktijden, rust, werkdruk, diensten en dergelijke, en te waarborgen dat managers hierop handelen.’
Om te onderzoeken of medewerkers traumasymptomen ervaren heeft Van der Beijl de Impact of Event-schaal gebruikt, een maatstaf die in de klinische praktijk wordt gebruikt om subjectief leed te meten en om een indicatie te krijgen of psychologische hulp gewenst is bij het verwerken van de gebeurtenis. Daaruit komt naar voren dat ongeveer één op de zeven werknemers zulke ernstige stresssymptomen heeft dat psychologische traumahulp nodig is.
‘Gezien de hoge stress en werkdruk die gepaard gaan met ransomware-aanvallen, is het volgens de organisatiepsychologe niet verwonderlijk dat ongeveer één op de vijf betrokkenen van baan veranderde of overwoog van baan te veranderen als een direct gevolg van de aanval. ‘Vertrek was een onderwerp dat in verschillende interviews aan de orde kwam. Meer dan de helft van de managers en it-medewerkers meldt de langdurige afwezigheid van enkele medewerkers na maanden of zelfs een jaar na de aanval.’
Positieve kant
Om niet te veel in mineurstemming te raken, wil ze positief afsluiten. ‘Een stressvolle ervaring zoals een ransomware-aanval kan duidelijk een blijvende negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Maar naast die negatieve effecten kunnen mensen, doordat ze gezamenlijk de stressvolle periode hebben overwonnen, ook positieve veranderingen ervaren, zoals de verdieping van de sociale band met degenen die door dezelfde ervaring zijn gegaan, of veranderingen in het besef over wat belangrijk is in het leven.’ Dat proces staat bekend als posttraumatische groei.