Netco, de samenwerking tussen Telenet en Fluvius, zal niet voor de zomer van volgend jaar van start gaan. Daarmee loopt het gezamenlijk fiberproject al drie jaar vertraging op. Wordt het dan geen tijd om alsnog de stekker eruit te trekken?
Het had iets aandoenlijks vanmorgen toen een vriendelijke man van Fluvius aanbelde om de meterstand van gas en elektriciteit op nemen. Zolang we geen digitale meter hebben moeten de gele mannetjes om de vier jaar in onze kelder duiken en met een klein zaklampje de cijfers noteren. Het voelt zo 20ste eeuw aan, maar het zorgt wel voor werkgelegenheid. Je moet de 5.330 werknemers van Fluvius toch iets om handen geven. Dat schreef ik precies vier jaar geleden ook al toen de Vlaamse organisatie besliste om naast de zeven miljoen aansluitingen (630.000 voor riolen, 540.000 voor kabel, 2,2 miljoen voor gas en 3,5 miljoen voor elektriciteit) ook fiber uit te rollen: ‘Wie een put graaft voor een ander zit nooit zonder werk’.
Brood
Telenet, ooit ook een Vlaamse onderneming, zag wel brood in een samenwerking met de buizenleggers en begon wat later gesprekken met Fluvius. Er zou nagegaan worden of beiden samen het ‘datanetwerk van de toekomst’ in Vlaanderen zouden kunnen aanleggen. De verwachting was dat het akkoord begin 2021 beklonken zijn. Maar ‘tussen droom en daad staan vaak wetten en vooral praktische bezwaren’, zo schreef Willem Elsschot al in 1910 in het boekje met de nu wel erg toepasselijke titel ‘Het Huwelijk’. Vooral de verdeling van de kosten én de baten waren volgens insiders het grote struikelblok. Afgelopen zomer werd dan toch na veel gepalaver een akkoord bereikt zonder dat er echt veel details werden vrijgegeven. Telenet krijgt 66,8 procent van de aandelen, Fluvius de overige 33,2%). Het zou om een totaalinvestering gaan van 2 miljard euro. Bedoeling is om 78 procent van de Vlaamse huizen te voorzien van een fiberaansluiting, tegen 2038, over 15 jaar dus. Er is geen haast bij. Zo is het echt wel letterlijk ‘het datanetwerk van de toekomst’. De top van Telenet en Fluvius is tegen dan ongetwijfeld al op pensioen.
Het nieuwe uitstel komt er omdat de Europese Commissie eerst nog groen licht moet geven. Tiens? Eerder is ook de Belgische waakhond BMA een onderzoek gestart naar mogelijke concurrentieverstoring. Gemeenten en steden zijn immers aandeelhouder van Fluvius, wat een snelle oplevering makkelijker zou maken voor Netco dan voor Proximus. De telecomoperator, die nog steeds voor de helft in handen is van de overheid, legt in sneltempo fiber aan in samenwerking met andere partijen zoals Fiberklaar.
De verwachting is nu dat Netco, indien het groen licht krijgt, pas volgende zomer van start kan gaan. Beiden hebben dan al een lange vrijage achter de rug. Of het ook een goed huwelijk zal worden valt nog af te wachten.