Nu Rishi Sunak de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, zullen Britse contracten van het Indiase it-concern Infosys voortdurend worden gecheckt op belangenverstrengeling. Reden: Sunak is de schoonzoon van NR Narayana Murthy, medeoprichter van Infosys.
Sunak werd in 1980 in Southampton, Engeland, geboren uit ouders van Indiase afkomst en trouwde in 2009 met onderneemster Akshata Murthy, schrijft de Britse techsite The Register. Murthy heeft de Indiase nationaliteit en it-dienstengigant Infosys is het familiebedrijf: haar vader is zowel ceo als (co-) oprichter. Zij bezit iets minder dan één procent van het concern, wat haar tot een papieren miljardair maakt.
Hoewel Murthy niet meer betrokken is bij de activiteiten van Infosys, heeft het bedrijf talloze contracten in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een recente opdracht van zo’n 22 miljoen pond om SAP R/3-systemen te vervangen door Oracle Fusion voor East Sussex County Council.
Die contracten komen onder een vergrootglas te liggen om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, zo is de verwachting. Dat vermoedt ook Patrick van IJzendoorn, correspondent in Londen voor De Volkskrant, die hier op in ging in de podcast ‘Volkskrant elke dag’, aflevering ‘Geld is de achilleshiel van de steenrijke nieuwe Britse premier‘.
Apetrots
Overigens zijn ze bij Infosys apetrots op de benoeming van Sunak als nieuwe premier van Groot-Brittannië, schrijft The Register. Topman én schoonvader NR Narayana Murthy zei tegen het Aziatische persagentschap ANI: ‘Felicitaties voor Rishi. We zijn trots op hem en wensen hem succes. We zijn ervan overtuigd dat hij zijn best zal doen voor de bevolking van het Verenigd Koninkrijk.’
Sunak wordt de eerste Britse premier van Zuid-Aziatische afkomst, en ook de eerste niet-blanke politicus die het ambt bekleedt. Voormalig financieel topman V Balakrishnan van Infosys noemde de gebeurtenis ‘een historisch moment’ en de benoeming van een ‘migrant’ in deze functie een teken van ‘een volwassen democratie’. (Hoewel Sunak in feite in het Verenigd Koninkrijk is geboren en geen migrant is, aldus The Register).