Van de Belgische bedrijven analyseert iets meer dan helft hr-data. Vooral Belgische hr-managers (54 procent) en directieleden (37 procent) maken gebruik van rapporten en inzichten dankzij hr-data.
Dat blijkt uit een Europees onderzoek van hr- en payrolldienstleverancier SD Worx. Het Belgische percentage van 52 procent valt net onder het Europese gemiddelde (56 procent). Nederlandse bedrijven spannen de kroon met 67 procent, gevolgd door bedrijven uit Ierland en Spanje (66 procent).
Hr-data-analyses blijven voor sommige bedrijven nog een blinde vlek, oppert Jurgen De Jonghe, portfolio manager data & insights bij SD Worx. ‘Er liggen nog veel opportuniteiten open. En met beperkte inspanning is al heel wat mogelijk’, meent hij. ‘De huidige technologie maakt het ook mogelijk om op een veel efficiëntere manier datasets aan elkaar te koppelen: de inspanning wordt kleiner en de interpretatie door interne stakeholders vergemakkelijkt.’
Vooral ziekte en tijd
Uit het Europese onderzoek blijkt ook dat data-rapporteringen ingezet worden uit verschillende domeinen, zoals personeelskosten, het tijdsgebruik van het personeel en de loonadministratie. In België gaat het vooral om inzichten rond afwezigheidsgegevens (zoals ziekte), gewerkte tijd en centrale personeelsgegevens (geslacht, leeftijd, anciënniteit en dergelijke).
Volgens Alain Bastiaens van Aertssen Group, een internationaal familiebedrijf gespecialiseerd in bouw-, transport- en infrastructuurwerken, zit de waarde in de automatisatie en het gemak, waarbij de gebruikers toegang krijgen tot de juiste rapporten. ‘Concreet gaat dat van dagelijkse en maandelijkse rapportering voor het management tot driemaandelijkse voor de raad van bestuur’, klinkt het. Het bedrijf ontwikkelde een bi-rapportering met kpi’s en visualisaties. ‘Zodoende hebben we een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld omzet per medewerker, een opsplitsing van billable versus non-billable medewerkers en het absenteïsme’, stelt hij. ‘Deze kpi’s laten ons toe om proactief te handelen. Als het ziekteverzuim stijgt, trachten we tijdig in te grijpen en personeelsverloop te vermijden. Het is een signaal dat de hr-businesspartners best met de mensen op de vloer gaan praten.’
Toekomst
Ruim vier op de tien van de Belgische bedrijven zeggen dat deze data-analyses een impact hebben op (hr-) beslissingen. Ook hier hinkt België nog achter op Europese landen, waarbij het gemiddelde percentage op 52 procent ligt.
Voorts geeft zestien procent van de Belgische bedrijven aan dat hr-analyse op de planning staat voor het komende jaar, bij negentien procent van hen staat het gepland binnen een termijn van twee jaar. Elf procent voorziet het op langer termijn (meer dan twee jaar).