In reactie op de hack deze zomer bij premier Alexander De Croo heeft de kanselarij tal van aanpassingen doorgevoerd. Daarbij is de it-infrastructuur geanalyseerd en zijn Chinese smartphones vervangen.
Begin augustus vielen hackers binnen bij de kanselarij van eerste minister Alexander De Croo. Die kanselarij is geen toevallig doelwit. Veel internetverkeer voor overheidsdiensten passeert daar, van politiediensten tot kabinetten.
Over de aanval zelf, die vrij snel werd gesignaleerd, worden amper details vrijgegeven, behalve dat het federaal parket daar een onderzoek over voert. Voor de afhandeling van het incident werd er samengewerkt met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en ook met Microsoft voor eerstelijnsondersteuning en via hun Microsoft Dart (Detection and Response Team) voor de analyse van de it- en netwerkinfrastructuur. Voor die laatste interventie werd 315.000 euro aangerekend, zo meldt De Standaard.
Beperkt aantal
Als gevolg van de hacking hebben alle personen van wie de kanselarij data beheert, via Active Directory, hun inloggegevens moeten veranderen. In het kader van de cyberveiligheid maakt de kanselarij naar eigen zeggen ook geen gebruik (meer) van Chinese of Russische producten. Huawei-smartphones werden intussen vervangen, al benadrukt men dat dat om een beperkt aantal ging.
De aanval op de kanselarij was de derde hacking van overheidsdiensten op minder dan twee jaar tijd. Anderhalf jaar geleden bleek dat Chinese hackers het netwerk van Binnenlandse Zaken waren binnengedrongen, in december was dat het geval bij het Ministerie van Defensie. De Croo benadrukte tijdens het persmoment dat er veel in cyberveiligheid wordt geïnvesteerd. Het CCB lanceerde onlangs een cyberstrategie ‘om van België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken.’