Het Vlaamse investeringsfonds Smartfin staat op het punt om de Luikse beveiligingsspecialist cyberspecialist Hex-Rays over te nemen. Ook nationale investeringsmaatschappijen zouden betrokken zijn bij de deal van het techbedrijf dat zich specialiseert in technologie rond disassemblage.
Hex-Rays, gevestigd in Luik, is een specialist in analyseoplossingen voor cyberbeveiliging. Het is inzake cybersecurity een van de Waalse vlaggenschepen, maar in Vlaanderen is het bedrijf niet zo erg bekend. Hex-Rays richt zich op de ontwikkeling van analyseoplossingen voor de cyberbeveiligingsmarkt. Het bedrijf telt een kleine 20 medewerkers, maar haalt wel ruim twintig miljoen omzet.
Door een deal met Smartfin, het investeringsfonds van Jürgen Ingels, en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en de Waalse Gewestelijke Investeringsmaatschappij (SRIW) zou het bedrijf in Belgische handen blijven. Wat vaak niet het gebruikelijke parcours is bij overnames, waarbij Belgische techbedrijven dikwijls in buitenlandse handen vallen. Het bericht staat in de zakenkrant L’Echo.
Disassemblage
De deal met Hex-Rays zou voor Smartfin de grootste zijn in zijn geschiedenis. Hex-Rays is bekend met zijn oplossing IDA Pro, die in de informatica als disassemblage wordt omschreven. Interactive disassembler, kortweg IDA of IDA Pro genoemd, is een disassembler van software, een toepassing die softwareprogramma’s vertaalt van de binaire machinetaal naar voor de programmeur leesbaardere assembleercode. Hex-Rays omschrijft zich als marktleider in deze niche. Zowat tweeduizend klanten in zeventig landen zouden de technologie gebruiken.
Concreet maakt de technologie van Hex-Rays het mogelijk om, wanneer bijvoorbeeld een stuk malware in een e-mail wordt ontvangen, te zien wat de oorspronkelijke bedoeling van de auteurs was. Zo zou ze het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt hebben de software-aanpak te ontdekken en herkennen die de Volkswagen-groep heeft gebruikt om de uitstoot van sommige van zijn motoren tijdens goedkeuringstests frauduleus te verlagen – de zogenaamde ‘dieselgate’-affaire.