Je loon als it’er optimaliseren door gebruik te maken van auteursrechten, wint nog steeds aan belang. Dit ondanks de bezwaren die minister van Financiën Vincent Van Peteghem onlangs uitte over het systeem. Vooral softwareontwikkelaars gebruik het, al zijn zij niet de enige. Maar om welke bedragen gaat het maandelijks?
Over alle sectoren heen worden extralegale voordelen steeds populairder, blijkt uit een analyse van Robert Half naar aanleiding van hun recente salarisgids. Het aanbod wordt dan ook alsmaar uitgebreider en diverser, zodat mensen een persoonlijk loonpakket kunnen samenstellen.
‘Bij it’ers zijn vooral telewerktoelage, een bedrijfswagen en een hoger nettoloon door uitbetaling van auteursrechten gegeerd. Dat laatste wordt in de sector steeds populairder’, klinkt het bij Robert Half. Het gebruik van auteursrechten als looninstrument neemt dus verder toe.
Top 5: ook consultants
Bij softwareontwikkelaars bijvoorbeeld liggen de auteursrechten voor het creatieve werk dat ze doen bij hen. Die rechten kunnen worden overgedragen via de verloning. Werknemers betalen op een eerste schijf slechts 7,5 procent belastingen, zodat zij netto veel meer overhouden.
Ook een eerder onderzoek van hr-adviseur Hudson gaf aan dat auteursrechten erg zijn ingeburgerd in de technologie- en it-sector. De top vijf functies waarbij auteursrechten volgens Hudson het meest worden toegepast als looninstrument, zijn: test manager, test engineer, ontwikkelaar, software engineer en functioneel analist/consultant.
Hudson ondervroeg onlangs 35.000 werknemers van honderd bedrijven die in ons land actief zijn in de sector van ict, industriële apparatuur en hardware. Een op vijf van de ondervraagde techbedrijven gebruikt hiervoor auteursrechten. Dit is een stijging met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
528 euro
Auteursrechten komen zowel bij de kleinschalige als bij de grotere technologiebedrijven voor. De rechten omvatten, volgens Hudson, een substantieel deel van het totale pakket met een mediaanbedrag van 528 euro per maand.
Eerder gaf minister van Financiën Vincent van Peteghem aan dat hij de misbruiken met vergoedingen via auteursrechten wil aanpakken. Het kabinet van de minister brengt de situatie in kaart en gaat het toepassingsgebied duidelijker definiëren. Maar of dit gevolgen zal hebben voor de technologiesector, en welke die gevolgen zijn, is nog onduidelijk. De laatste maanden was het stil rond dit dossier.