De maakindustrie is volop in beweging: klanten verwachten meer dan ooit innovatie, maatwerk en schaalmogelijkheden, en een snelle levering, het liefst de volgende dag. Deze klantverwachtingen, maar ook verstoringen als natuurrampen, gezondheidscrises en geopolitieke instabiliteit, zetten de wereldwijde supply chains onder druk. Tegelijkertijd moeten fabrikanten voldoen aan duurzaamheidsvereisten en hiervoor bewijs leveren.
Veel supply chain-uitdagingen die er al waren in 2022 zijn door het conflict in Oekraïne verergerd. Hoewel Oekraïne en Rusland samen slechts goed zijn voor 2,2 procent van de waarde van de wereldwijde goederenexport, zijn fabrikanten over de hele wereld voor bepaalde belangrijke grondstoffen sterk afhankelijk van deze twee landen. Bijvoorbeeld in ijzer en niet-gelegeerd staal, zijn Oekraïne en Rusland samen goed voor circa een derde van de wereldexport.
Als gevolg daarvan moesten veel fabrikanten andere leveranciers zoeken of hun productie tijdelijk terugschroeven (*). Daarnaast worden fabrikanten geconfronteerd met hogere energiekosten (**). Naar verwachting stijgt de wereldwijde vraag naar olie en gas naar het hoogste niveau sinds 2019. Daarnaast is er een tekort aan halfgeleiders, wat de veerkracht van de supply chain bedreigt.
Technologieën als industrial internet of things (iiot), cloud computing, artificiële intelligentie (ai) en machine learning (ml) kunnen een belangrijke rol spelen om fabrikanten te helpen efficiënter en veerkrachtiger te zijn. Om ze optimaal te benutten, moeten fabrikanten veel data vastleggen, opslaan, verwerken en kunnen delen binnen een digitaal ecosysteem van partners en leveranciers.
Blokkade
Traditionele it-architecturen vormen een blokkade voor de flexibiliteit van supply chains. Deze architecturen zijn gebaseerd op een gecentraliseerd model, waarbij al het verkeer via één enkele datacenterlocatie verloopt. Het verplaatsen van data over lange afstanden leidt tot een hogere latency, waardoor je minder nieuwe digitale oplossingen minder kan benutten. Gecentraliseerde it-architecturen resulteren in datasilo’s, die data-uitwisseling tussen partners in de supply chain moeilijker maken. Dit weerhoudt fabrikanten ervan om beslissingen te nemen op basis van realtime-inzichten en samen met leveranciers verstoringen aan te pakken.
Gecentraliseerde it-architecturen zijn minder schaalbaar en flexibel en kunnen daarom niet meekomen met markttrends en de veranderende klantvraag. Het opzetten van nieuwe private datacenters is bovendien tijdrovend en kostbaar, net als het creëren van nieuwe fysieke verbindingen met partners en serviceproviders. Opschalen en capaciteit toevoegen aan legacy-bedrijfsnetwerken is lastig, waardoor onverwachte pieken in de netwerkvraag kunnen leiden tot netwerkstoringen. Toegenomen downtime leidt vervolgens tot productiviteitsverlies en dat gaat ten koste van de klantervaring.
Core-locaties
Legacy-it was vroeger voldoende voor fabrikanten, maar moderne uitdagingen vragen om moderne oplossingen. De digitale leiders van vandaag vervangen traditionele private datacenters door leveranciersonafhankelijke colocatiefaciliteiten verspreid over vele locaties wereldwijd. Dit verkleint de afstand die data moeten afleggen en helpt om de latency laag te houden, waardoor fabrikanten het volledige potentieel van onder andere (i)iot, ai en ml kunnen benutten. Door infrastructuur te implementeren op digitale core-locaties – ook wel locaties met de hoogste concentraties van cloud- en netwerkserviceproviders – wordt de flexibiliteit van de infrastructuur enorm vergroot. Zo kunnen fabrikanten een concurrentievoordeel behalen in een tijd waarin het snel inspelen op veranderingen een bedrijfsnoodzaak is geworden.
Hybride multicloud versterkt fabrikant
Een belangrijk aspect van digitale weerbaarheid is het gebruik van clouddiensten voor maximale prestaties en schaalbaarheid. Cloud-gebaseerde it-architecturen zijn per definitie meer weerbaar omdat ze fabrikanten de mogelijkheid bieden snel capaciteit toe te voegen wanneer hun behoeften veranderen. Unieke uitdagingen van fabrikanten maken een volledige cloud-native-aanpak onpraktisch. Ze moeten vaak de nieuwste digitale technologie combineren met oudere, op maat gemaakte apparatuur en systemen, die in on-premise omgevingen draaien. Een hybride multi-cloud-architectuur vormt een aantrekkelijk alternatief. Zeker wanneer met gevirtualiseerde verbindingen ook nog toekomstige it-deployments snel, flexibel en met minder risico’s kunnen worden uitgevoerd.
Het vervangen van verouderde privédatacenters door leveranciersonafhankelijke colocatiefaciliteiten, helpt fabrikanten naar een sterke hybride multicloud-omgeving. Daarnaast helpt de inzet van colocatie datacenters op strategische locaties om een cloud-adjacent benadering te hanteren. Daarmee houden fabrikanten controle over hun on-premise data en profiteren ze van (tijdelijke) cloud-capaciteit van gerenommeerde publieke cloudproviders wanneer dat moet.
Weerbaar en wendbaar
De inzet is duidelijk: supply chains die zijn gebouwd op een vaste, fragiele it-infrastructuur zullen waarschijnlijk grote problemen krijgen bij de eerste tekenen van verstoring. Een weerbare, wendbare digitale infrastructuur helpt fabrikanten juist zich snel en gemakkelijk aan te passen. Fabrikanten die prioriteit geven aan digitale transformatie doen het goed in deze turbulente tijden, terwijl anderen achteropraken.
Volgens de ‘Global Interconnection Index‘ gaan digitale leiders 4,5 keer verder vooruit, terwijl traditionele bedrijven nog steeds bezig zijn richting te bepalen. Bedrijven uit de maakindustrie die hun weg vinden naar een sterke it-infrastructuur zullen in de toekomst beter uitgerust zijn voor de uitdagingen die nog komen gaan – en zo de fabrikant zijn van hun eigen succes.
(*) Dun & Bradstreet, “Russia-Ukraine Crisis: Implications for the global economy and businesses”. February 2022
(**) Reuters, “As energy prices soar, supply chain snags threaten U.S. oil output gains”. Liz Hampton, November 2021.
(Auteur Theo van Andel is field development senior manager bij Equinix.)