Van alle EU-landen staat België op de laatste plaats als het gaat om de penetratie van glasvezel in huizen. Er staat ons land een behoorlijke inhaalrace te wachten.
Het EU-gemiddelde ligt op vijftig procent van de huizen die met glasvezel zijn uitgerust. België is laatst met een penetratie van minder dan tie procent. Dat blijkt uit het Broadband Coverage in Europe rapport dat onlangs verscheen.
Let wel, het gaat om cijfers van 2021. Intussen hebben zowel Proximus als Telenet aangegeven om inzake de uitrol van glasvezel in ons land een tandje bij te steken. Proximus heeft bij banken en de overheid investeerders gevonden om het glasvezelnetwerk ook in meer landelijke gebieden uit te rollen, waar overigens in ons land het schoentje knelt. En op hun beurt hebben Telenet en Fluvius al aangegeven dat ze samen glasvezel gaan uitrollen.
Laatste
Al is de achterstand wel behoorlijk. Zo is Letland het land met het hoogste fttp-dekkingsniveau (fiber to the premises), met bijna negentig procent van de woningen. Zes andere landen – Spanje, Portugal, IJsland, Roemenië, Bulgarije en Zweden – bereikten een fttp-dekkingsgraad van meer dan tachtig procent.
In de hele EU laten negen landen een tweecijferige groei van hun fttp-dekking optekenen, waaronder Cyprus, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Roemenië en Slowakije.
België is in het rapport het enige land met een fttp-dekking van minder dan tien procent, met 9,7 procent van de Belgische huishoudens die toegang hebben tot glasvezel. ‘In België heeft de gevestigde exploitant prioriteit gegeven aan vdsl-upgrades van bestaande ds;-netwerken in plaats van in plaats van te investeren in de doorgaans duurdere fttp-technologie’, zo klinkt het in het EU-rapport.
België is niet de enige. ‘Een soortgelijke strategie werd gevolgd door exploitanten in andere landen zoals Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk, die alle fttp-dekkingsniveaus registreerden van onder de 25 procent.’ Al is wel vooral ons land toe aan een inhaalrace.