In de it-sector is leeftijdsdiscriminatie een heet hangijzer, en die discriminatie begint al bij jobadvertenties en sollicitaties. Terwijl andere sectoren net toleranter lijken te worden ten aanzien van leeftijd.
Een recent onderzoek door de universiteit van Liverpool en die van Californië Irvine blijkt dat leeftijdsgerelateerde stereotypen in jobadvertenties oudere werknemers ontmoedigen om te solliciteren. De studie wordt beschreven in ‘Help Really Wanted? – The impact of age stereotypes in job ads on applications from older workers’. In het onderzoek wordt ook expliciet verwezen naar vaardigheden en jobs in technologie.
‘We vinden sterke aanwijzingen dat leeftijdsgebonden taal met betrekking tot vaardigheden, zelfs wanneer deze niet specifiek leeftijdsgebonden is, oudere werknemers afschrikt om te solliciteren’, klinkt het. De auteurs concluderen dat het taalgebruik in personeelsadvertenties ongeveer hetzelfde effect heeft als directe discriminatie bij aanwerving, zoals het afwijzen van sollicitaties van iedereen boven een bepaalde leeftijd.
Discriminatie
Dat leeftijdsdiscriminatie een probleem is, blijkt ook uit onderzoek dichter bij huis. Onderzoekers van de UGent stuurden de voorbije jaren fictieve cv’s naar echte vacatures. Telkens werd dan één bepaald minderheidskenmerk aan één van de kandidaten toegevoegd. Daarna volgde de respons van de werkgevers op deze cv’s om eventuele aanwervingsdiscriminatie in kaart te brengen, het principe van de zogenaamde praktijktesten
Uit hun onderzoek bleek dat oudere jobkandidaten gemiddeld veertig procent minder positieve reacties kregen op hun sollicitaties dan volstrekt gelijkwaardige kandidaten met een jongere leeftijd. ‘In tegenstelling tot bij etnische discriminatie lijkt leeftijdsdiscriminatie de voorbije jaren ook helemaal niet te zijn afgenomen’, stelt Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan UGent vast. Bovendien bleek de gemeten leeftijdsdiscriminatie een stuk hoger in Europa dan in Amerika. En dat terwijl de gebruikte leeftijden én leeftijdsverschillen in de Amerikaanse praktijktesten een pak hoger lagen dan bij die in Europa.
Tech-probleem
Het is dan ook niet verwonderlijk dat claims rond leeftijdsdiscriminatie vaak voorkomen bij technologiebedrijven, en ook bij Amerikaanse. IBM zou, volgens The Register, van 2015 tot 2019 honderdduizend werknemers hebben ontslagen als onderdeel van een wereldwijde inspanning om het personeelsbestand te ontgroenen. Google betaalde in 2019 zowat elf miljoen dollar om een rechtszaak over leeftijdsdiscriminatie te beslechten die namens 227 personen was aangespannen, en kreeg twee maanden later te maken met een andere leeftijdsdiscriminatieclaim.
Soortgelijke beschuldigingen zijn geuit tegen Apple. Tussen 2012 en 2016 waren er ten minste negentig rechtszaken rond leeftijdsdiscriminatie tegen bedrijven in Silicon Valley.
Contrast met andere sectoren
Wat bij technologiebedrijven zeker meespeelt is dat gemiddelde leeftijd relatief laag is. De doorsnee medewerker in een (Amerikaans) it-bedrijf is 32, blijkt uit onderzoek onlangs van volgens Business Insider. Dit staat haaks op andere sectoren. Denk aan de (Amerikaanse) politiek, waar de Amerikaanse president Joe Biden in november tachtig wordt.
Of denk aan de entertainmentbusiness, waar iedereen blijft doorgaan. Leonard Cohen is enkele jaren geleden bijna letterlijk gestorven op de planken. De man was 82. De Vlaamse artieste Margriet Hermans won dit weekend Zomerhit, de jaarlijkse (en prestigieuze) award van radiozender Radio2 voor de beste zomerhit. Margriet is 68. Van leeftijdsdiscriminatie geen sprake.