Wie de media in de VS volgt, valt de hoeveelheid aan Wifi 7-berichten op. Wat daaruit op te maken is, is dat het alleen system-on-chip-makers (soc-vendors) zijn die Wifi 7 aankondigen. Alle andere partijen in de keten roeren zich nog niet. Loopt iemand voor de troepen uit?
Een ieder die weleens een tamboerkorps of een fanfare heeft gezien, stelt vast dat de dirigent – of eigenlijk de tambour-maître – met zijn grote dirigeerstok – een mace genoemd – over het algemeen flink vooroploopt. Vaak om de weg wat vrij te maken, maar ook om de achterste leden in de stoet de mogelijkheid te geven het bolletje van de Mace te zien. En wie weleens een groot Amerikaans sportevenement heeft bijgewoond, zal in de pauze de kunsten van het lokale muziekkorps hebben gezien. Binnen een geolied en tot in de puntje uitgewerkt choreografisch spektakel werken meerder maîtres nauw samen.
Nou, dit geldt ook voor de wifi-industrie en vele andere technologieën. Het zijn vaak de soc-vendors die als eerste nieuwe technologieën aankondigen en vaak ruim voordat wij als consument hier wat mee kunnen. De soc-vendoren zijn als tambour-maîtres en dienen ver voor de industrie uit te lopen om de laatste leden in het muziekkorps de gelegenheid te geven te volgen.
Want tijdens deze aankondiging wordt de muziek nog geschreven in de vorm van een standaard. (Voor de tech-geïnteresseerde: dat is de 802,11be.) Het duurt dan nog even voordat de silicon beschikbaar is en de daarbij behorende software development kit afgerond is voor gebruik door de leveranciers van de werkelijke eindproducten, zoals bijvoorbeeld smartphones, tablets, gateways en game-consoles. Om de standaard stabiel te krijgen en de soc’s bruikbaar worden voor de implementatie, zijn we weer een jaar verder. De product-leveranciers nemen nog een jaar minimaal om een finaal product op de markt te brengen. Tussendoor zijn er nog de interoperabiliteits-testen.
De Wifi 5/6-releases hebben ons de afgelopen jaren ook geleerd dat de eerste schot niet geheel raak is en er is een tweede ‘wave‘ nodig om het muziekstuk finaal te maken.
Struikelt
Bij het aanschouwen van de grote big-bands vraag ik me vaak af wat het muziekkorps zal gaan doen als de maître struikelt of in de lach schiet. Ik vermoed dat iedere muziekkant doorgaat in het geplande (en getrainde) werk, maar aanpassingen zullen niet meer mogelijk zijn. De tambour-maître zet weldegelijk de toon en de snelheid.
Ook nu zetten de diverse soc-vendoren de toon voor de opkomende wifi-generatie. Vaak is de toon een gevolg van de roep vanuit het publiek. Waar de Wifi 6-frequentie groepen weer samenbracht en zelfs met een extra letter (Wifi 6E) een frequentie groep erbij heeft gekregen, heeft Wifi 7 de zogenaamde ‘in-home’, ook wel ‘residential-market’ genoemd, als kapstok mogen krijgen.
Kort door de bocht: Wifi 7 wordt voor jou en mij en zal het gebruik van het draadloze netwerk nog meer verbeteren. Ik ga hier niet in op de details van de (IEEE-)specificaties, maar ABI-research heeft het geprobeerd de berichten samen te vatten.
Zoals bij Wifi 6 wordt ook in Wifi 7 de beschikbare frequenties samengevoegd met als logisch gevolg een nog robuuste EasyMesh en flexibele clients. Waar het om draait ], is de groei in het aantal clients die wij als thuisgebruiker draadloos in ons netwerk opnemen. De groei daarbij zit hem vooral internet of things (iot). Al jaren wordt iot aangekondigd en langzaam (vaak stiekem) sluipen ze in ons huis. Is het niet de deurbel, is het wel de babyfoon, of de auto die s ’nachts de nieuwste software download – en laten we de koelkast nog maar buiten beschouwing. Neem daar BLE en ZigBee nog in mee en de druk in de lucht wordt duidelijk. Prima in een vrijstaande villa, maar een uitdaging in een drukke flat.
Taptoe
Voor de jaarlijkse taptoe zijn de kaarten altijd te bestellen. Dat wordt in dit jaar en zeker de twee aankomende jaren nog Wifi 6, met als extra swung de beschikbare 6 GHz. Het Wifi 7-muziekstuk en de daarbij behorende choreografie zijn nog in ontwikkeling; er is nog veel oefening nodig voordat het spektakel staat.
Laten we ons verheugen dat het gaat komen, en er vooral niet op blindstaren. Wifi 6 heeft nog veel mooie oplossingen te bieden en geeft ons genoeg ruimte om ons dagelijkse afhankelijkheid aan draadloos te verbeteren.
In hetzelfde ritme als van (Wifi) 6 naar (Wifi) 7 zal de muziek door blijven spelen en dan, over pakweg drie, vier jaar, haal ik dit artikel weer tevoorschijn en vervang de ‘7’ voor een ‘8’, en post het opnieuw.