Belgian Digital Infrastructure Association of kortweg BDIA is de naam van de nieuwe organisatie die bedrijven uit het digitale infrastructuur-ecosysteem in België wil verenigen. Het is het kleine broertje van de Nederlandse Dutch Data Center Association. Ze zien alvast goede vooruitzichten voor digitale infrastructuur in ons land. ‘België heeft een gunstig klimaat voor datacenters’, klinkt het.
Naar aanleiding van de oprichting deze zomer van BDIA vroegen we Max Roest, van Dutch Data Center Association en initiatiefnemer van BDIA, naar de stand van zaken rond datacenters in ons land. ‘Op dit moment is Nederland natuurlijk al een gevestigde naam in de datacenter-wereld. In Nederland zijn pakweg rond de honderd datacenters actief. België telt er op dit moment iets meer dan veertig’, stelt Roest.
Met datacenters bedoelen we voornamelijk de zogenaamde multi-tenant centra die voor colocatie worden aangeboden. Niet de kleinere of privé-centra (single-tenant) bedoeld voor en van één specifieke organisatie.
In elk geval ziet BDIA de evolutie van de Belgische datacenter-markt positief in. ‘Het is niet voor niets dat we juist nu een associatie voor de Belgische digitale infrastructuur hebben opgericht’, oppert Roest. ‘We groeien hard als sector en België heeft in vergelijking met veel andere Europese landen een gunstig vestigingsklimaat voor digitale infrastructuur door haar goedkope stroom, robuuste infrastructuur, hoog opgeleide burgers en lage vastgoedprijzen.’
Op zich een positieve en vrij opmerkelijk positieve vaststelling, vermits België in het verleden niet altijd als een datacenter-vriendelijk land werd aanzien. Bovendien zijn de datacenters in België vaak ook kleiner dan in Nederland.
Ambities BDIA
BDIA is nog maar net gestart, en op de website staat dan ook een beperkt aantal partnerleden vermeld, waaronder ABB, Kevlinx, Datacenter United, Stulz en Win.be.
Wat zijn overigens de ambities van BDIA, en hoeveel leden willen ze aanspreken om lid te worden? ‘Iedereen die een bijdrage levert aan de digitale infrastructuur kan potentieel lid worden van de associatie’, oppert Roest. ‘Ons doel is om de gehele digitale infrastructuur te vertegenwoordigen, en de sector te vergroten en ondersteunen in zijn groei. Dit doen wij door ons commercieel te positioneren, inzicht te geven in de sector, de sector jobinhoudelijk te ondersteunen en de sector een stem te geven naar de buitenwereld.’