Ons land staat wereldwijd in de top tien als het gaat om de meeste aanvragen bij techgiganten als Facebook, Google, Microsoft en Apple. Het Belgisch gerecht vraagt ook steeds vaker gegevens op. Maar niet elk bedrijf geeft die info even vaak door.
Sinds 2013 gebruikt het Belgische gerecht meer dan 15.000 keer data van techbedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse cybersecuritybedrijf Surfshark, waar De Standaard over bericht. België is een actieve aanvrager, want wereldwijd deden slechts acht landen hiervoor nog vaker een beroep op techbedrijven dan België. Zo’n 70 procent van de globale aanvragen wordt (minstens gedeeltelijk) ingewilligd, in België is dat zelfs bijna 80 procent.
Bij die aanvragen gaat het om gebruikers en accounts. In de strijd tegen criminaliteit vroeg het Belgische gerecht sinds 2013 van 28.774 accounts informatie op bij techbedrijven. Opvallend is dat het Belgische gerecht steeds vaker een beroep doet op die gegevens. In 2013 ging het nog om 2.189 accounts. In 2020, het laatste jaar waarover alle bedrijven rapporteren, groeide dat tot 6.045 accounts. Dat is bijna een verdrievoudiging in acht jaar tijd.
Microsoft werkt minst mee
Zo’n vier op de tien verzoeken waren gericht aan Facebook (waarbij ook zusterbedrijven Whatsapp en Instagram bij horen). Vooral Facebook zit in de lift als het om aanvragen gaat. Het aantal vragen aan Facebook vervijfvoudigde tussen 2013 en 2020. Google en Microsoft zijn elk goed voor zowat drie op de tien aanvragen, nog geen procent is gericht aan Apple. Apple verleent het meest zijn medewerking op dergelijke aanvragen, Microsoft dan weer het minst.
Surfshark verzamelde gegevens voor 177 landen. België staat, afgezet tegenover het bevolkingsaantal, dus op de negende plaats. De VS, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Frankrijk vormen de top vijf.