Het gebruik van ‘human resources analytics’ (hr-analytics) blijft in Nederland achter bij het Europees gemiddelde van 27 procent. 19 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt dit soort methodes om de prestaties van werknemers te monitoren. Ook in Duitsland (13 procent), Zweden (17 procent) en Ierland (19 procent) verzamelen relatief weinig bedrijven op deze manier informatie en data over hun personeel. België zit met 22 procent iets hoger.
Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van Durham University Business School, waaraan ook Alex Lehr (Radboud Universiteit) deelnam. Over het algemeen wordt hr-analytics in Centraal- en Oost-Europa meer geaccepteerd. In Spanje, Cyprus, Kroatië en Roemenië ligt de toepassing er van boven 40 procent.
Per land gelden nogal verschillende wettelijke voorschriften voor het verzamelen, opslaan en analyseren van personeelszaken-gerelateerde gegevens. Uit eerdere studies bleek al dat in sommige landen de nodige weerstand tegen volgsystemen bestaan. En hoewel de GDPR-privacyregelgeving voor de hele EU geldt, verschilt de implementatie hiervan.
Digitalisering maakt het bedrijven gemakkelijker om hr-analyses te implementeren. De onderzoekers signaleren ook enige organisatorische weerstand tegen verandering en het gebruik van nieuwe technologieën zoals hr-analyse. Hier en daar bestaat ook vrees dat deze nieuwe technologieën negatieve gevolgen kunnen hebben voor het welzijn en de gezondheid of veiligheid van werknemers, aangezien ze als controlerend worden beschouwd.
Verder blijkt dat het gebruik van hr-analytics toeneemt met het aantal hiërarchische niveaus in een organisatie. Bedrijven waar teamwerk belangrijk is, bijvoorbeeld waar werknemers in meer dan één team werken, zijn meer geneigd om hr-analyses te gebruiken. Voor kleinere en traditioneel opererende bedrijven blijkt het lastiger deze methodes te hanteren.
De onderzoekers ontdekten ook dat bedrijven die de prestaties van hun werknemers monitoren met behulp van hr-analyses, tevens degenen zijn die financiële prikkels gebruiken om hun personeel harder te laten werken.