Voor het tweede kwartaal op rij krijgt Telenet te maken met 15.000 kabelknippers die het tv-aanbod in de vuurkorf kieperen en enkel nog online streamen. En dat zal in de toekomst ongetwijfeld nog toenemen. Ook ik denk er al geruime tijd over om de kabelknipper te laten langskomen.
Het was een vrijdagnamiddag midden maart 2009 toen gewezen Telenet-topman Duco Sickinghe me opbelde en vroeg of ik de term ‘kabeloperator’ niet langer zou willen gebruiken, omdat Telenet nu zoveel meer was dan een kabel, een heuse telecomoperator. Sinds april 2015 is Sickinghe voorzitter van de raad van commissarissen bij de Nederlandse dinosaurus KPN, maar de term kabeloperator wordt nog altijd gehanteerd, een verwijzing naar wat wij hier vroeger de tv-kabel noemden. Dat was de opvolger van de tv-antenne, toen je nog op het dak moest kruipen om de glinsterlijnen uit de Belgische Radio & Televisie, kortweg BRT, te krijgen. ‘Beetje meer naar rechts’, ‘beetje meer naar links’, hoorde ik van beneden schreeuwen.
Nu is de kabel er ook weer, deze keer met de kabelknippers, niet dat de kabel wordt geknipt, wel het televisie-aanbod. Steeds meer mensen, zeker jongeren, kijken niet meer tv, zeker niet lineair. Minder dan de helft van de Vlamingen kijkt nog lineair naar tv, in realtime dus. Een op de vijf gezinnen maakt gebruik van het handige Chromecast om te streamen vanaf smartphone, ipad of andere toestellen. Zowel VTM Go als VRT.NU halen al ruim 200 miljoen ‘starts’ per jaar, wanneer een programma opgestart wordt vanuit hun platform.
Knoop doorhakken
Ikzelf merk dat ik amper nog televisie kijk, zeker niet lineair, tenzij het om sportwedstrijden gaat, zoals de Tour de France of straks het Wereldkampioenschap voetbal. Het streamen gebeurt via de platformen van de tv-aanbieders. Ook ik heb Chromecast in huis gehaald, of liever, de kinderen deden dat. Moet ik dan ook niet overstag gaan?
Ik betaal zo’n 240 euro per jaar voor het televisie-aanbod met honderden kanalen waarvan ik er hoogstens een handval van gebruik, af en toe dan nog. Dat moet zowat 1 euro per minuut zijn dat ik naar de grote lichtbak heb gekeken. Netflix kost me ook zo’n tweehonderd euro per jaar en is het alternatief voor het filmaanbod van de kabeloperator. In deze barre tijden moeten we wel eens een knoop doorhakken, of liever een kabel. Waar blijft die kabelknipper?