Afrikaanse datacenters vertegenwoordigen iets minder dan 1,3 procent van alle datacenters in de wereld. Hiermee zit Afrika op een behoorlijke achterstand. Het continent wil naar zevenhonderd datacenters.
Met minder dan honderd datacenters voor het hele continent loopt Afrika ver achter op de rest van de wereld. ‘Deze situatie is niet verrassend, aangezien Afrika zich pas laat heeft opengesteld voor digitale technologie’, klinkt het bij François Vajda, algemeen directeur van Mark-Com, dat recent een ‘Data Center Forum’ organiseerde om Afrika meer in de verf te zetten als uitvalbasis voor datacenters.
Volgens Vajda is de huidige achterstand evenwel geen beletsel. Afrika had bijvoorbeeld ook een tekort een traditionele telecommunicatienetwerken, maar kon met een wit blad digitale diensten uitbouwen. ‘De ontwikkeling van financiële diensten op mobiele telefoons is hiervan het bewijs.’
Troeven
Afrika heeft bovendien ook troeven als het om digitalisering gaat, zo klinkt het. ‘De eerste is zeker de jeugd en de inzet van Afrikanen. Afrika is ook omringd door talrijke onderzeese kabels die zorgen voor interconnecties aan de beste snelheden. Maar om dit alles te laten werken, hebben ze dus datacenters nodig die al die data die opslaan en verwerken.’ Als we het globaal bekijken zijn datacenters, volgens hem, vandaag vooral aanwezig in Noord-Amerika (40 procent), Europa (30 procent) en Azië (10 procent). Afrikaanse datacenters vertegenwoordigen iets minder dan 1,3 procent van de datacenters in de wereld.
De African Data Center Association schat dat om de invoering van digitale technologie en de toepassingen ervan in Afrika te ondersteunen, het grondgebied binnenkort door meer dan zevenhonderd datacenters zal moeten gedekt worden. ‘Ondanks de vaak moeilijke externe omstandigheden in Afrika, zoals temperatuur, vochtigheid en elektriciteitsvoorziening tonen hun bestaande datacenters aan dat het continent zich niet hoeft te schamen voor de rest van de wereld.’