Omdat de veiling van de 5G-licenties veel later plaatsvond dan in onze buurlanden dreigt ons land een achterstand op te lopen in concrete 5G-toepassingen. Met een subsidie wil Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter schot in de zaak brengen
Petra De Sutter (Groen) trekt namelijk 24 miljoen euro uit voor projecten rond 5G. Bedrijven of overheidsinstanties kunnen, samen met een telecomoperator, projecten indienen om aanspraak te maken op deze subsidies. ‘Supersnel internet zal tegen het einde van het jaar op stoom komen. In ziekenhuizen, mobiliteit of bedrijven kan de 5G-uitrol een wereld van verschil betekenen’, zegt De Sutter in De Standaard.
De regering hoopt zo met ons land een inhaaloperatie te maken ten opzichte van andere landen waar de uitrol van 5G al veel verder staat. Volgens De Sutter kan intussen al negen op tien Duitsers en Nederlanders over 5G beschikken als snelle netwerktechnologie, terwijl dit vandaag maar het geval is voor 4 procent van de Belgen.
Voorbeelden
Tegelijk is het ook politiek België zelf dat aan de basis ligt voor deze achterstand. De veiling voor 5G werd aanvankelijk op de lange baan geschoven en uitgesteld. Eind juni werden dan uiteindelijk de licenties uitgereikt aan vijf partijen: de drie klassieke telecomnamen – Proximus, Orange en Telenet – en twee nieuwe gezichten: Citymesh en NRB.
Het budget van 24 miljoen euro moet helpen om concrete toepassingen rond 5G een duwtje in de rug te geven. Het BIPT somde eerder al zowat ruim honderd voorbeelden van 5G-toepassingen op. Het zijn voorbeelden die kandidaten voor deze subsidie zouden kunnen inspireren.