Een Nederlandse it-consultant die als thuiswerker maandenlang twee broodheren tegelijk diende, moet van de rechter zijn voormalige werkgever 33.000 euro boete en compensatie betalen. Detacheerder Cavero uit Rijswijk had zelfs 120.000 euro geëist voor de vier maanden dat de man naast zijn werk voor deze it-dienstverlener ook nog eens bij Klaverblad Verzekeringen zat.
Door op afstand te werken en vergaderingen online te doen viel het niemand op dat de man twee fulltime banen had. Op zijn werk was verder inhoudelijk niets aan te merken. Maar de Rotterdamse kantonrechter vindt het onwenselijk dat een it’er in totaal tachtig uur per week maakt voor twee werkgevers. Dat maakt het risico op uitval door overbelasting zeer groot, aldus het vonnis.
Cavero plaatste de man die 5.800 euro bruto verdiende, via een broker fulltime bij de gemeente Den Haag. De it’er verzuimde echter na indiensttreding bij de detacheerder zijn fulltime dienstbetrekking bij Klaverblad Verzekeringen op te zeggen. Die werkgever was er na de pandemie gewend aan geraakt dat it’ers thuiswerken. De thuiswerker verscheen ook altijd netjes op online vergaderingen. Zowel Klaverblad als de gemeente Den Haag vonden de man prima functioneren.
De it’er zei een extra baan te hebben aangenomen om een hoge schuld aan zijn echtscheidingsadvocaat te kunnen aflossen. De man liep na ruim drie maanden tegen de lamp nadat hij een vrouwelijke collega had verteld een dubbele baan te hebben. De vrouw stapte met dit verhaal naar Cavero waarna een ontslag op staande voet volgde. De it’er nam daar genoegen mee. Maar voor Cavero hield het daarmee niet op.
Over de schreef
De it-dienstverlener eiste een vergoeding en boetes tot een bedrag van 120.000 euro. De rechter stelde Cavero grotendeels in het gelijk, maar bracht de vergoeding en boetes terug tot 33.280 euro. Het overtreden van het verbod op nevenwerkzaamheden komt de it’er op een boete van 25.000 euro te staan. Bovendien moet de man Cavero 8.280 euro compenseren omdat hij schuldig aan het ontslag was.
Volgens de rechter had de man nooit twee fulltime dienstverbanden naast elkaar mogen aannemen. De rechter vindt dat de it’er ver over de schreef is gegaan door bij Klaverblad te blijven werken.
De it-consultant stelde tegenover de rechter dat hij door in de weekenden te werken tot in totaal tachtig uur per week kwam. Hij zei zijn werk voor Cavero deels in het weekend te doen en al het werk voor Klaverblad doordeweeks. Maar volgens de rechter is dit onvoldoende onderbouwd.
Verbod op nevenwerkzaamheden
De advocaat van de it’er probeerde de boete wegens overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden nog van tafel te krijgen. De Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die binnenkort van kracht wordt, verklaart bedingen nietig waarbij de werkgever verbiedt of beperkt dat de werknemer nevenwerkzaamheden doet, tenzij er een objectieve reden is. Maar zolang die wet nog niet van kracht is, kan daar volgens de rechter geen beroep op worden gedaan. Bovendien vindt de rechter dat er wel degelijk objectieve redenen waren, namelijk het vermijden van belangenconflicten en het naleven van de arbeidstijdenwet.
Overigens is de it’er na zijn ontslag bij Cavero via dezelfde broker nog werk gaan doen voor de gemeente Den Haag. Cavero zag daarin een overtreding van het concurrentie- en relatiebeding in zijn arbeidsovereenkomst en eiste 28.000 euro. Maar de rechter verklaarde dit beding nietig op basis van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).