Ondanks een Russische invasie, die ruim vier maanden aan de gang is, houdt de Oekraïense it-sector verrassend goed stand. Hoe kan dat? De meeste it-bedrijven, en specialisten, zetten hun activiteiten verder. ‘Ook al is het soms een uitdaging om productief te blijven.’
Volgens de Nationale Bank van Oekraïne liet de it-sector van het land in het eerste kwartaal van 2022 een export van twee miljard dollar optekenen, ruim een kwart meer is dan in dezelfde periode in 2021. Bovendien meldde de overgrote meerderheid van de it-bedrijven in Oekraïne dat ze hun activiteiten voortzetten, ondanks het geweld in het land.
Verplichtingen
Hoe kan het dat de Oekraïense it-sector overeind blijft? Om te beginnen is het aantal it-bedrijven (en -specialisten) in het land de laatste jaren flink gegroeid en gericht op uitvoer. Vóór de inval stond Oekraïne op de vijfde plaats in de top 25 van wereldwijde uitvoerders van techtalent, met meer dan 285.000 werknemers in de it-sector.
Die it’ers zijn op internationaal vlak behoorlijk ingeburgerd. Een op de vijf Fortune 500-bedrijven, waaronder Microsoft, Google, Samsung en Oracle, maakt gebruik van Oekraïense it-diensten. Oekraïense it-specialisten hebben bijvoorbeeld een goede reputatie als het gaat om het aantal Unity3D game-ontwikkelaars en C++-engineers, maar ook om softwareontwikkeling in JavaScript, Scala en Magento. ‘Alle Oekraïense it-bedrijven doen hun best om hun verplichtingen tegenover buitenlandse klanten na te komen, zelfs in deze extreme omstandigheden. It is nu eenmaal een van de belangrijkste exportindustrieën van Oekraïne’, bevestigt Konstantin Vasyuk, executive director van vakorganisatie IT Ukraine.
Frontlinies
De Russische invasie in Oekraïne heeft wel geleid tot grote veranderingen voor bedrijven en hun it’ers. ‘Sommige tech-experts, voornamelijk mannen, trokken naar de frontlinies. Maar velen werken wel gewoon verder, vaak in barre omstandigheden. Het is voor veel Oekraïners in de it-sector vandaag soms een uitdaging om productief te blijven’, stelt Marta Kravs van Grid Dynamics, dat zich richt op it-outsourcing vanuit landen als Oekraïne. ‘Veel bedrijven hebben hun werknemers geholpen te verhuizen naar andere landen, of naar veiliger steden in het westen van Oekraïne, zoals Lviv.’
Volgens IT Ukraine ging twee procent van de Oekraïense it’ers bij de strijdkrachten, vijf procent in het cyberleger, maar werkte de rest van gewoon verder. ‘Dankzij de Covid-jaren hebben it-teams de vaardigheden verworven rond efficiënt werken op afstand’, klinkt het bij IT Ukraine.
Tegelijk hebben ook veel internationale bedrijven steun geboden aan diegenen die de oorlog in Oekraïne moesten ontvluchten. ‘De grootste Indiase technologiebedrijven zoals Tata Consultancy Services, Infosys en HCL Technologies, maar ook startups op het gebied van gaming en software-as-a-service-bedrijven hebben Oekraïense ingenieurs in dienst genomen die naar buurlanden als Polen en Hongarije zijn verhuisd’, aldus Kravs.
En Rusland?
En de Russische it’ers? Volgens recente cijfers van Stack Overflow telt het land bijna een half miljoen ontwikkelaars alleen al. ‘Russisch technologisch talent trekt vooral naar Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Armenië, Georgië en de Baltische staten’, stelt Kravs. Uit een artikel in de New York Times blijkt dat de Armeense regering alleen al inschat dat tienduizenden it-professionals dat land zijn binnengekomen, terwijl er ook duizenden naar Georgië zijn vertrokken.
Veel bedrijven, waaronder Cisco, Meta (Facebook), Microsoft, Intel en Netflix, hebben zich volledig uit Rusland teruggetrokken of hun activiteiten in Rusland danig beperkt. ‘Deze verschuivingen in het bedrijfsleven, samen met de strenge economische sancties en het verdere isolement van de Russische markt, zetten jonge en goed opgeleide tech-professionals ertoe om het land te ontvluchten. Op zoek naar andere plaatsen om te wonen en te werken.’