Smals, de it-dienstverlener van de overheid, heeft dit jaar voor het eerst een omzet boven de vierhonderd miljoen euro behaald. De organisatie had eind 2021 precies 2.066 mensen in dienst.
Smals is de gemeenschappelijke, non-profit-ict-dienstenorganisatie van Belgische publieke instellingen, voornamelijk actief binnen de sociale zekerheid en de gezondheidszorg op federaal, regionaal en lokaal niveau. De totale omzet steeg in 2021 tot 407,7 miljoen euro (+6,3 procent). De grotere vraag naar analyse en ontwikkeling van toepassingen, onder meer tijdens de pandemie, werd voor een deel opgevangen door software-hergebruik. Daardoor bleef de stijging van de kosten voor softwareontwikkeling beperkt (+3,9 procent).
De meest opvallende stijging in vergelijking met 2020 was te zien in infrastructuurbeheer en diensten (+20,3 procent). Dit kan opnieuw worden toegeschreven aan Covid-19, onder meer door de inzet van diensten van externe partijen, en aan het toenemende gebruik van G-Cloud-diensten. Tot slot blijven de inzet van externe ict-specialisten bij de leden en de detachering van Smals-medewerkers belangrijke activiteiten, die samen goed zijn voor meer dan 55 procent van de omzet.
Smals heeft met zijn leden talrijke ict-projecten gerealiseerd op het gebied van gezondheid, werk en gezin. Het overgrote deel daarvan werd uitgevoerd voor sociale-zekerheidsinstellingen (59,2 procent). Projecten in de strijd tegen Covid-19 stonden opnieuw in de schijnwerpers, waaronder de vaccinatiecampagne met prioriteit voor risicopersonen, en de steunmaatregelen voor bedrijven die door de crisis werden getroffen.
Ondanks de gevolgen van de crisis kwamen 150 nieuwe medewerkers in 2021 vast in dienst. Dit cijfer ligt iets lager dan in 2020, voornamelijk door de toegenomen concurrentie op de arbeidsmarkt. Er werden geen jobs geschrapt. Eind 2021 werkten er 2.066 medewerkers bij Smals, waaronder 1.002 intern en 1.064 gedetacheerd bij een aangesloten instelling.