Het maximumbedrag dat werkgevers kunnen betalen als maandelijkse thuiswerkvergoeding stijgt. Dat is ook belangrijk voor it-profielen omdat zij de functiecategorie zijn die het vaakst van thuis uit (mogen) werken.
Het maximumbedrag stijgt vanaf 1 juni naar 140,15 euro. Van 1 april tot 31 mei 2022 lag het plafond op 134,71 euro. De stijging komt voort uit de stijgende levensduur, met verwarming en elektriciteit op kop. Want dat zijn kosten waar de telewerker zelf voor opdraait.
Werkgevers die dat willen, kunnen zo’n forfaitaire thuiswerkvergoeding betalen voor de kosten van de inrichting en het gebruik van een werkruimte thuis. Voor zover de vergoeding een maximumbedrag niet overschrijdt, is ze vrij van belastingen en sociale-zekerheidsbijdragen. Bij de voorwaarden hoort ook nog dat het bedrag betaald wordt aan werknemers die gemiddeld minstens één dag per week thuis werken
Let wel, die 140,15 is een maximum. Uit recente cijfers van hr-dienstverlener Partena Professional blijkt dat de forfaitaire kantoorvergoeding voor telewerk die Belgische bedrijven aan hun werknemers toekennen, gemiddeld 67 euro per maand bedraagt.
It-profielen werken thuis
Voor it-profielen is deze thuiswerkvergoeding zeker van tel. Uit het Salariskompas van carrièreplatform Jobat blijkt dat tachtig procent van de it-functies kan thuiswerken, meer dan de meeste andere functies.
Al is thuiswerk intussen ingeburgerd. De thuiswerkvergoeding werd fors populairder door het thuiswerken tijdens de coronapandemie. Belangrijk is dat werkgevers niet verplicht zijn om zo’n vergoeding uit te keren. Ze kunnen vrij beslissen of ze al dan niet zo’n vergoeding betalen, maar het is in deze tijden van ‘war for talent’ wel een goed instrument om onkosten op een fiscaalvriendelijke manier te vergoeden.
Toch is nog een kleine minderheid van de bedrijven die zo’n vergoeding uitkeert. Begin dit jaar lag, volgens Partena Professional, het percentage werknemers dat de vergoeding ontvangt rond vier procent.