Drie klassiekers, één echte uitdager en één outsider. Dat is de rolverdeling voor de 5G-veiling die na jaren palaveren van start gaat. De veiling bepaalt hoe het Belgische telecomlandschap er de komende decennia zal uitzien. Hoelang zal de veiling duren en hoeveel kan ze opbrengen?
Zowel het ultrasnelle 5G-spectrum als de voorgangers 2G, 3G en 4G gaan onder de hamer. Naast de drie bestaande en gevestigde telecomspelers – Proximus, Orange en Telenet – doen twee new kids on the block mee aan de veiling: Citymesh, een dochterbedrijf van het Limburgse it-bedrijf Cegeka, en NRB, een dochter van verzekeringsmaatschappij Ethias.
De deelname van de twee maakt de uitkomst van de veiling moeilijk in te schatten. Hoe ambitieus en vastberaden zijn Cegeka en NRB bijvoorbeeld als het om 5G in ons land gaat?
Voetbalstadion
Citymesh houdt als grote uitdager de kaarten tegen de borst. CEO Mitch De Geest liet samen met Stijn Bijnens, ceo van moederbedrijf Cegeka, eerder optekenen dat Citymesh een volwaardige vierde telecomspeler wilde worden. Citymesh richtte in februari een nieuwe dochter op: Citymesh Mobile dat volgens de statuten officieel ‘het voeren van alle activiteiten van een mobiele operator’ zal uitvoeren.
Ook tijdens de uitreiking van Computable IT Person, een award die Bijnens dit jaar won, vertelde hij dat ze bij Cegeka/Citymesh pas gingen onthullend wat hun plannen waren eens de licentie was verworven. Grote vraag is of Cegeka/Citymesh, naast de bedrijfsmarkt, ook de consumentenmarkt wil veroveren. In Genk beschikt het met het stadion van Racing Genk alvast een proeftuin voor telecomdiensten. Cegeka doopte dat stadion om tot ‘het eerste 5G-voetbalstadion van België’.
NRB lijkt de deelnemer die de verwachtingen zoveel mogelijk wil temperen, en is dus de outsider. Het ziet er naar uit dat het bedrijf van ceo Pascal Laffineur vooral de 5G-trein niet wil missen en deze veiling eerder ziet als een kans om de diensten die het al aanbiedt te vervolledigen. Want it en telecom komen alsmaar dichter naar elkaar toe. NRB is outsider in dit verhaal.
Opbrengst
Naast de deelnemers is er natuurlijk ook de timing. Hoelang de 5G-veiling precies zal duren, is al eveneens een onbekende. Het BIPT gaat ervan uit dat de procedure in juni is af te ronden.
Het minimumbedrag qua opbrengst kan wel worden ingeschat. Door de reservatie van spectrum, zowel door een van de nieuwkomers als door de traditionele spelers, is al een opbrengst van 302 miljoen euro verzekerd. De overige loten leveren minimaal 477 miljoen euro op. Hoe feller de concurrentie tijdens de veiling, hoe hoger dat laatste bedrag kan oplopen. Waardoor achthonderd miljoen euro of meer tot de mogelijkheden behoort.