Het is het verhaal van de welgestelde scholier en het zwembad. Want waarom zou Broadcom een bedrijf als VMware willen overnemen? VMware is een vette vis. Een van de grootste it-overnames in de laatste jaren. Al lijkt Broadcom nu niet bepaald kieskeurig.
Ik draai al enkele jaren mee in de it-sector en heb heel logische, maar ook heel vreemde overnames gezien. De (geplande) overname van VMware door chipfabrikant Broadcom is allesbehalve logisch.
In de wereld van zakelijke it is VMware niet de eerste de beste. Het bedrijf is groot geworden door de commercialisering van de virtual machine, een het concept dat vervolgens aan de wieg stond van cloud computing. Met een marktkapitalisatie vorige week in de buurt van veertig miljard dollar (37 miljard euro), die intussen al flink aandikte door de geruchten rond de overname. Het is een van de grootste it-overnames in de laatste jaren.
Geen match
VMware werd nauwelijks een halfjaar geleden afgesplitst van Dell, dat het bedrijf in handen had gekregen na de overname van EMC (die andere grote recente overname in zakelijke it). Sindsdien ging VMware zelfstandig door het leven. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren gericht op cloud-native technologieën en beschikt over een gediversifieerd aanbod, waarvan een groot deel gelinkt is aan cloudtechnologie. Broadcom daarentegen is niet betrokken bij veel van die technologie, waardoor het niet echt een match lijkt. En waarschijnlijk is het ook helemaal geen match.
Ook andere overnames die Broadcom de laatste jaren afrondde, leken niet meteen een match made in heaven. Broadcom gaf in 2018 bijna zeventien miljard euro uit om CA Technologies, een legacy-aanbieder van bedrijfssoftware, te kopen. CA, dat was vijftien à twintig jaar geleden nog een bedrijf dat enigszins van tel was, maar vandaag eigenlijk niet meer. Was ik tien à vijftien jaar geleden getuige van enthousiasme op hun gebruikersconferentie CA World, dan hoor je vandaag niets meer van CA Technologies.
Twee redenen
- Reden 1: het zwembad
CA Technologies en Symantec zijn toch van een andere orde dan VMware, wat een vooraanstaand en innovatief bedrijf is. Niet een of andere dinosaurus zoals CA met een hoop terugkerende licentieovereenkomsten in de boeken waar Broadcom zijn graantje van meepikt.
Het van oorsprong Singaporese Broadcom zou VMware volgens mij overnemen om twee redenen. De eerste is: omdat het kan. Met een marktkapitalisatie van meer dan 205 miljard euro heeft het er de middelen en power voor. Broadcom had eerder zijn zinnen gezet op analysesoftwarebedrijf SAS en chipconcurrent Qualcomm. Die overnamepogingen gingen echter niet door. In die zin doet Broadcom denken aan de rijke jongen uit onze schooltijd die (vooral in zomertijd) veel vrienden had omdat ze thuis een zwembad hadden. Broadcom geeft nu niet bepaald een kieskeurige en consequente indruk met zijn overnames. In die zin lijkt het bedrijf eerder op een investeringsfonds dan op een chipfabrikant.
- Reden 2: de vluchtroute
Een andere verklaring: omdat het moet. Broadcom produceert een breed arsenaal aan elektronica en chips, maar wil zijn afhankelijkheid daarvan afbouwen, zeker nu er in die markt enige turbulentie is (en tekorten). Het is een vluchtroute uit zijn klassieke business. Vooral het datacenter, en de zakelijke markt in zijn geheel, is een belangrijke bron van groei geworden voor Broadcom. Door zich meer op software te focussen, krijgt het bedrijf extra mogelijkheden om zich daarop te richten. Andere hardware-gerelateerde bedrijven (Cisco, Intel) deden dat ook al, al zit er bij hen wel meer lijn in.
En dan helpt het natuurlijk ook dat techbedrijven als VMware behoorlijk rendabel zijn en veel cash genereren. Geen match made in heaven dus, maar een verstandshuwelijk. Die zijn er ook. En daar is geld nooit ver weg.