Google viert deze week de vijftiende verjaardag van Street View. Via de bekende 360-gradenkaart kan je meer dan honderd landen vanuit je zetel te bezoeken. En ook huizen en kantoren. Maar hoeveel ervan is intussen geblurred? Veel minder dan in Duitsland, wat als Blurmany door het leven gaat.
In 2007 werden de eerste Street View-beelden van San Francisco en New York gelanceerd en sindsdien hebben de Street View-auto’s meer dan 220 miljard Street View-afbeeldingen genomen en meer dan zestien miljoen kilometer afgelegd. Vier jaar later kwam Street View naar België. Bij de meest bezochte plekken van ons land staat het Atomium in Brussel. De Grote Markt in Brussel en het Koninklijk Paleis vervolledigen de top drie. Overigens is de buitenklant van het Koninklijk Paleis volledig geblurd. Wat ook bij andere locaties weleens het geval is.
Hoeveel van Street View is in ons land geblurred? ‘We blurren automatisch gezichten van alle personen die te zien zijn op Street View. Verder is er een reporting tool waarbij gebruikers kunnen aangeven om bijvoorbeeld hun huis te blurren’, vertelt Michiel Sallaets, woordvoerder bij Google in België en Luxemburg.
Huiseigenaars die zo’n blurring aanvragen krijgen dan wel de melding dat het blurren niet ongedaan kan worden. ‘Aantallen van hoe vaak een huis blurred is op Street View hebben we niet’, voegt Sallaets toe.
Duitsland
Indicaties van hoeveel in België wordt geblurd kan (of wil) Google dus niet geven. Feit is wel dat het een stuk minder is dan in een land als Duitsland, wat als Blurmany door het leven gaat.
De lancering van Street View leverde in Duitsland weerstand op. Zowat een kwart miljoen Duitsers vroegen aan Google al om hun huis ‘onzichtbaar’ te maken. Daarmee zou, volgens Duitsland Instituut, zowat drie procent van alle gefotografeerde huizen in Duitsland onherkenbaar zijn gemaakt. In Duitsland zijn in vergelijking met heel wat andere landen ook een stuk minder (actuele) foto’s terug te vinden op Google Street View.