Gevraagd naar diens standpunt over de oorlog in Oekraïne, kiest Huawei liever geen kant. Maar dat is in dit conflict zo goed als onmogelijk.
Enkele weken geleden brachten we met Computable een artikel over hoe eensgezind grote technologiespelers zijn naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Een interessante oefening, want deze oorlog zet ook it-bedrijven aan tot keuzes. Zo gaan een aantal (westerse) it-bedrijven zoals Microsoft en Cisco alvast verder dan de officiële sancties.
De meeste bedrijven communiceren officieel hierover, vaak via eigen kanalen. Maar sommige moesten we persoonlijk contacteren, zoals Huawei. Over Huawei waren de voorbije weken al diverse berichten opgedoken. Zo zou het bedrijf de afgelopen weken tientallen vacatures geplaatst voor ingenieurs in zijn vier Russische onderzoekscentra, en voor personeel voor bedrijfsontwikkeling in Moskou, althans zo stond te lezen in de Financial Times.
‘Misleidend’
Maar de geruchten over Huawei gingen verder. Volgens de Britse Daily Mail zou Huawei de Russische autoriteiten hebben geholpen internet weer te stabiliseren na een wereldwijd gecoördineerde aanval van Anonymous-hackers op een groot aantal Russische websites. Dat bericht is nadien ook door it-media opgepikt. Mede hierdoor (en met link naar de oorspronkelijke bron) hebben wij het ook geplaatst, maar bij Huawei reageerden als door een wesp gestoken. ‘Het nieuws dat de Daily Mail bracht, is onjuist’, kregen we te horen van hen via het lokale communicatiebureau. ‘De informatiebronnen – een artikel in de Asia Times en een Key Opinion Leader-post in China – zijn beide gecorrigeerd of verwijderd wegens hun misleidende en onjuiste inhoud’, klonk het. ‘Huawei heeft niet deelgenomen aan het herstel van de door cyberaanvallen neergehaalde Russische overheids- en mediawebsites’. Waarvan akte dus.
Wat is het standpunt van Huawei dan wel in dit conflict? ‘Huawei heeft en zal zich altijd houden aan alle toepasselijke wet- en regelgeving in de landen en regio’s waar ze actief zijn’, klinkt het. Eerder had Huawei ons al meegegeven dat zij ‘geloven dat de leiders van de betrokken landen deze crisis snel zullen oplossen, waarna het ondernemingsklimaat naar normaal zal terugkeren’. Dat antwoord dateert overigens van ongeveer een maand geleden. Ik heb helaas zelf niet de indruk dat het conflict snel opgelost zal raken. Maar hoop doet leven.
Ieder zijn waarheid
De briefwisseling met de communicatie-afdeling van Huawei bevestigt dat er veel op het spel staat. Het bedrijf wil, ook om commerciële redenen, liever geen kant kiezen, alleen is dat in dit conflict zo goed als onmogelijk. Het is in deze oorlog ook een kwestie van ieder zijn waarheid. En geef toe: inzake communicatie zetten ze bij Huawei, ook in ons land, in het verleden al enkele opmerkelijke stappen.
Standpunt innemen in dit conflict is niet alleen een commerciële kwestie maar ook een zaak van beveiliging. Sommige cybercriminelen viseren namelijk organisaties die één of andere kant kiezen. ‘Het standpunt van je topmanagement over dit conflict kan zeker het bedreigingslandschap van je organisatie doen veranderen’, klonk het onlangs tijdens een webinar van het CCB. Daar gaven ze advies in de vorm van een bekende quote stelt: don’t mention the war.
Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk naar de beruchte lijst van de onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Yale. Zij namen een duizendtal bedrijven en hun standpunt en acties naar aanleiding van de oorlog onder de loep. Deze lijst, die constant wordt aangepast, werd de voorbije weken druk bekeken. In het overzicht staan heel wat bedrijven die gewoon verder gaan met hun business in Rusland. Zo blijven, volgens de onderzoekers van Yale, grote Chinese namen als Alibaba en ZTE actief in Rusland, maar ook Europese bedrijven als Beneton en Diesel. Ook het Belgische Bekaert staat op die ‘business as usual’-lijst.
En Huawei?
Ook Huawei duikt op bij de duizend bedrijven, al is het bij hen wel een genuanceerder verhaal. Bij Huawei wordt in de lijst van Yale melding gemaakt dat het ‘nieuwe bestellingen opschort en ook al personeel heeft ontslaan’. Huawei valt volgens Yale in de categorie van bedrijven die nieuwe of geplande ‘investeringen uitstellen, maar wel doorgaan met vooraanstaande business’. Of hoe je op die manier ook een beetje de geit en de kool tracht te sparen. Al is het in dit conflict niet alleen voor landen (van Finland tot Zwitserland) steeds moeilijker om neutraal te blijven, maar ook voor technologiebedrijven.