Een project van driehonderd miljoen moet de Belgische politie digitaal voorbereiden op de toekomst. Van tachtig toepassingen wil het naar één toepassing voor alle dossiers. Het reuzencontract rond I-Police is toegekend aan een consortium rond het Franse Sopra Steria met een aantal partnerbedrijven.
De politie mag ruim twintig jaar geleden dan wel hervormd zijn, de computersystemen waarmee ze aan de slag is, dateren van de jaren negentig. Er is een nationale politiedatabank, maar de ruim 180 lokale politiezones hebben ook eigen technologie om dossiers te beheren, met eigen databanken. Waardoor het risico op die befaamde datasilo’s nooit ver weg is.
Dat moet anders, en dus plannen ze bij de Belgische politie een digitale revolutie. Nieuw is dat idee niet, want al zes jaar geleden maakte de regering-Michel een plan bekend om de data en toepassingen van de politie beter te beheren. Het project moet, volgens De Tijd, zowat tachtig toepassingen vervangen door één centrale toepassing om alle dossiers te behandelen.
Dat moet ook de werking verbeteren. Als een politieagent met zijn smartphone bijvoorbeeld info opvraagt over iemand, zal hij – als dat past binnen zijn of haar taak en bevoegdheid – meteen alle nodige info krijgen. Het systeem zoekt ook automatisch informatie op in andere databanken waar de politie toegang toe heeft.
Consortium rond Sopra Steria
Het monstercontract is toegekend aan een consortium rond de Franse beursgenoteerde it-groep Sopra Steria, met partnerbedrijven als KPMG, Microsoft, Niche, Orbit en TA9. Volgend jaar beginnen enkele pilootprojecten en eind 2025 moet het project afgewerkt zijn. Een agent zal dan met zijn beveiligde gsm een feit registreren. Die registratie zal meteen in een grote politiedatabank belanden. Als de agent met zijn gsm info opvraagt over iemand, zal hij meteen alle info krijgen.
Op al die gecentraliseerde bestanden zou de politie vervolgens computerintelligentie en algoritmes kunnen toepassen, zoals een analyse van camerabeelden, foto’s, vingerafdrukken, sporen en andere data en documenten. Vandaag worden zulke toepassingen niet constant gebruikt, en alleen binnen bepaalde politiediensten. De software voor dit alles komt ook van verschillende fabrikanten.