Anders dan bij grote ondernemingen leeft onder kleinere bedrijven nog altijd de misvatting dat bij hen weinig valt te halen. Liefst 59 procent van de bedrijven met vijf tot vijftig medewerkers ziet zichzelf niet als een interessante prooi voor hackers, aldus recent, Nederlands onderzoek.
Ook in België heerst deze opvatting. Dit verkeerde begrip kan nog eens worden versterkt door de recente vaststelling van het CCB, het Centrum voor Cybersecurity België, dat het aantal gevallen van ransomware in België de laatste maanden een dalende lijn laat zien.
Ten onrechte, want cybercriminelen richten zich op alles en iedereen waar geld valt te halen. Bovendien valt bij het minder goed beveiligde kmo vaak gemakkelijker binnen te dringen. Bijkomend probleem is dat kleine en middelbare ondernemingen zelden voldoende kennis en mankracht hebben om zich goed te kunnen verdedigen. Security-krachten zijn immers schaars. De kmo-sector is daarom sterk afhankelijk van externe dienstverleners. Die hebben mede tot taak hun klanten op de gevaren te wijzen.
De vraag dringt zich op of er vanuit de it-industrie, de overheid en kmo-sector niet een gezamenlijke bewustzijnscampagne moet worden ontwikkeld. Waarbij aan kmo-bedrijven ook allerlei praktische en actuele informatie wordt gegeven.
Wat vindt u? En welke ideeën heeft u om de kmo-markt zich meer bewust te maken van de gevaren?
Vakbeurs Cybersec Europe
Op 11 en 12 mei vindt Cybersec Europe plaats. Deze Europese securityvakbeurs kan zowel fysiek in Brussel als online worden bezocht. Registreren voor een bezoek kan via de gelijknamige site.