Hoe zit het met de marktaandelen van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform in België? En wat met Oracle en IBM in ons land? Eén duidelijke marktleider staat voorop, al is de strijd nog niet gestreden.
We halen onze cijfers op basis van de laatste twee onderzoeken van Whitelane Research in België en Luxemburg. Het gaat hierbij om de grootste outsourcingcontracten in ons land, maar dat zijn dan ook wel de (cloud-)deals waar de meesten mensen en middelen bij betrokken zijn. Eerste conclusie is dat Microsoft Azure comfortabel marktleider is in ons land als het gaat om cloud-infrastructuur.
Microsoft Azure 58%
Amazon Web Services 27%
Google Cloud Platform 6%
Cloud Oracle 4%
IBM Cloud Platform 5%
Helemaal nieuw is deze vaststelling bij de Belgische marktaandelen niet Ruim twee jaar geleden (toen nog via onderzoek van Smart Profile) bleek dat Azure in ons land een grote voorsprong had op de andere. Toch komt AWS de laatste jaren opzetten, klinkt het bij Whitelane Research, zeker ook op Europees vlak. Pas vijf jaar geleden bijvoorbeeld opende AWS een kantoor in ons land om Belgische en Europese klanten beter te kunnen bedienen.
Klanttevredenheid
Is er qua aantal realisaties en klanten een duidelijke winnaar in ons land, dan liggen volgens Whitelane Research de kaarten anders als het gaat om klantentevredenheid. AWS staat in deze lijst bovenaan (met een tevredenheidsratio van 83 procent in Belux), gevolgd door Microsoft Azure (79 procent in Belux) en Google Cloud Platform (78 procent). Opvallend is dat Oracle met zijn Oracle Cloud Platform/Infrastructure inzake tevredenheid volgt op enige afstand (67 procent). IBM Cloud sluit de rij af met 66 procent.
Los van de marktaandelen lijken de meeste cloudpartijen toch hun graantje mee te pikken. De wereldwijde uitgaven aan cloud-infrastructuurdiensten zijn in het eerste kwartaal van 2022 met een derde gestegen tot bijna 56 miljard dollar, zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van analistenbureau Canalys. Drijfveren hiervoor zijn volgens het bureau de behoefte aan veerkracht en flexibiliteit nu bedrijven worden geconfronteerd met problemen in de toeleveringsketen en geopolitieke onrust. Volgens Canalys zijn de wereldwijde uitgaven aan cloud-infrastructuur de afgelopen vier jaar ook relatief stabiel geweest. Het dieptepunt in die periode was het tweede kwartaal van 2020, het eerste kwartaal van de coronapandemie, toen de groei op jaarbasis iets meer dan dertig procent bedroeg. ‘Maar de afgelopen kwartalen lagen de cijfers in de buurt van 35 procent’, aldus Canalys.
Rekening
Wat de leveranciers betreft, waren de drie grote providers – AWS, Azure en Google Cloud – wereldwijd volgens Canalys goed voor 62 procent van alle cloud-uitgaven in het eerste kwartaal van 2022. De duidelijke leider was AWS, dat in zijn eentje 33 procent van de totale clouduitgaven voor zijn rekening nam, gevolgd door Azure met 21 procent en Google Cloud met acht procent. Of hoe AWS dus duidelijk internationaal marktleider is.
Ondanks zijn kleinere totale marktaandeel was Google Cloud de snelste groeier van de grote drie, met een stijging van zijn aandeel met 54 procent in het afgelopen kwartaal, waarbij het zich onder meer bleef richten op analytics, cybersecurity en ai en (eveneens) regionale datacenters over de hele wereld uitbouwde. Of hoe de grote drie in cloud dus allemaal ergens de winnaar zijn.