Brussel heeft een bouwvergunning toegekend voor het ‘Centrum Wetenschap en Technologie’ waar specialisten van de VUB (Vrije Universiteit Brussel), ULB (université libre de Bruxelles) en HE2B (haute école Bruxelles-Brabant) samen zullen samen onderzoek doen naar artificiële intelligentie en bio-informatica.
Het nieuwe gebouw (Gebouw E gedoopt) wordt gebouwd op campus de la Plaine van de ULB. De werkzaamheden zullen in 2023 van start gaan, nadat de projectstudies zijn afgerond en het contract voor de werken is gegund. Gebouw E wordt een onderzoeks- en innovatiecentrum dat informatici, burgerlijke ingenieurs en industriële ingenieurs zal samenbrengen en vormt een grote stap om tegen de start van academiejaar 2025 een Centrum voor Wetenschap en Technologie in Brussel te creëren.
Het complex bestaat eigenlijk uit zes gebouwen van zeven verdiepingen die met elkaar verbonden zijn. Het wordt ruim 28.000 vierkante meter groot en zal leslokalen, laboratoria en werkplaatsen bieden, voor tweeduizend studenten (800 voor ULB/VUB en 1.200 voor he2b), evenals kantoren voor professoren en onderzoekers.
Verschillende departementen van de École polytechnique de Bruxelles (ULB), het departement Computerwetenschappen van de Faculteit Wetenschappen (ULB), een informatica-onderzoekslaboratorium van de VUB krijgen er onderdak, evenals het departement Ingenieurswetenschappen en Technologie (HE2B), het departement Computerwetenschappen (HE2B) en het deel van het departement Motorische Wetenschappen, dat orthotisten, prothesisten en verbandtechnici opleidt (HE2B).
Gebouw E zal tevens plaats voorzien voor reeds bestaande interuniversitaire en interdisciplinaire samenwerkingen op vlak van onderwijs en onderzoek zoals BruFace, IBSquare en Fari. ‘De kritische massa die we hiermee samenbrengen in vooral de computer- en ingenieurswetenschappen, in het bijzonder artificiële intelligentie en bio-informatica, zal ervoor zorgen dat dit een belangrijke kennishub wordt en Brussel zo een leidende rol kan blijven spelen in deze snel evoluerende en maatschappelijk cruciale wetenschapsdomeinen’, zegt VUB-rector a.i. Jan Danckaert.