Vlaanderen moet op digitaal vlak een van de topregio’s worden in Europa en zelfs de wereld. Dat was wat Vlaams minister-president Jan Jambon toeterde bij zijn aantreden in 2019, inmiddels bijna drie jaar geleden. De realiteit is anders. Vlaanderen blijft aanmodderen. Dat blijkt nu ook uit de jongste cijfers over de Vlaamse start- en scale-ups.
Groeibedrijven in Vlaanderen hebben een ondernemingswaarde van 32,6 miljard euro. Dat lijkt verdienstelijk, maar de financiële krant De Tijd vergelijkt het met regio’s zoals Berlijn (159 miljard euro) of Amsterdam (222 miljard euro). Dan zijn we toch nog kneusjes. De campagne Startup.Flanders komt dan ook niets te vroeg, hoewel er toch steeds meer sprake is dat de al te sterke aandacht voor startups best verlegd moet worden naar scale-ups die voor werkgelegenheid zorgen.
Het moet gezegd, de nieuwe website flanders.dealroom.co is een fantastisch dataplatform waarbij je met enkele kliks een zicht hebt op de 2.200 groeibedrijven in Vlaanderen. Zo zie je dat het ethisch hackingbedrijf Intigriti, de jongste twaalf maanden met 45 procent gegroeid is, een totale investering aantrok van ruim 25 miljoen euro en een waardering heeft van 85 tot 127 miljoen euro. Je krijgt ook de lijst van investeerders en accelerators te zien én het is gratis, wat ongetwijfeld wel tandengeknars zal opleveren bij de aanbieders van betalende diensten.
Astronomisch bedrag
Het grote euvel in ons land, en dus zeker in Vlaanderen, is het gebrek aan investeringsdrang. Per Vlaming wordt gemiddeld 85 euro geïnvesteerd in groeibedrijven. In Frankrijk is dat 180 euro, in Nederland zelfs 400 euro en in Groot-Brittannië 530 euro. Flanders, Investment and Trade wil daarom meer buitenlandse investeerders aantrekken. Waarom niet vooral Vlamingen aanporren? Volgens de cijfers van de Nationale Bank is het spaargeld en beleggingen (zonder vastgoed) vorig jaar toegenomen met 77 miljard tot een astronomisch bedrag van liefst 1.534 miljard euro, in België. En laat ons er voor de zekerheid van uitgaan dat dit vooral in Vlaanderen is. Zaaigeld genoeg dus. Reden te meer om op te roepen om Vlaams geld te investeren in Vlaamse bedrijven. Het kan Vlaanderen, wij dus, alleen maar te goede komen.