De oorlog van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne brengt niet elk technologiebedrijf op de barricade. Bij sommige, zoals Huawei en Alibaba, klinken afwijkende geluiden, bij andere horen we soms helemaal niks. We overlopen een twintigtal grootheden in de wereld van zakelijke cloud, software en it-diensten. ‘Wij werken niet meer met Russische klanten.’
Hoewel zeker niet allemaal en niet allemaal even fanatiek steunen de meeste van de wereldwijd actieve technologiebedrijven de westerse sancties die de Amerikaanse regering en de E aan Rusland hebben opgelegd. Zo is de uitvoer van talrijke technologieën die zijn te gebruiken voor de bouw van wapens of militaire infrastructuur verboden. Toch ligt de aanpak voor elk bedrijf anders.
XX
Adobe
Adobe is tijdelijk gestopt met de verkoop van al zijn software en diensten in Rusland. Werknemers in door de overheid gecontroleerde media hebben ook geen toegang meer tot het cloud-aanbod van het softwarebedrijf (Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud).
Accenture
Accenture gaf op 3 maart te kennen zijn activiteiten in Rusland te staken.
Alibaba
Alibaba, een van ’s werelds bekendste Chinese techbedrijven, is ook bij het conflict betrokken, aangezien het zowel in Rusland als in Oekraïne actief is. Het heeft zelfs een joint venture met drie Russische investeerders die onder de sancties vielen. Voor de rest blijft het stil: Alibaba heeft tot nog geen verklaring over de sancties afgelegd.
Alphabet/Google
De zoekmachine heeft zijn advertentiediensten in Rusland opgeschort en is gestopt met het accepteren van nieuwe klanten uit Rusland in zijn Google Cloud. Google-dochter YouTube blokkeert de toegang tot door de staat gesponsorde Russische mediakanalen over de hele wereld. Gratis Google-diensten blijven toegankelijk, en Russische klanten kunnen ook gebruik blijven maken van Google-producten en diensten die ze hebben aangeschaft.
Amazon/AWS
Al voor het uitbreken van de oorlog had Amazon geweigerd zaken te doen met de Russische regering. Vanaf begin maart zijn er ook geen pakjes-leveringen meer in Rusland en Wit-Rusland. Het bedrijf gaf, net als Google, ook aan vanaf maart geen nieuwe klanten meer te aanvaarden voor zijn Amazon Web Services (AWS) cloud-aanbod. Het bedrijf biedt Oekraïne ook technische ondersteuning bij de verdediging tegen cyberaanvallen.
Apple
De iPhone-verkoper kondigde aan dat het na de invasie alle verkoop van fysieke producten in Rusland zou opschorten. Apple verkoopt de iPhone, iPad en dergelijke in Rusland alleen online en via partners. Apple heeft ook Russische media-apps als RT News en Sputnik uit de AppStore gehaald. De AppStore blijft in Rusland wel operationeel, klanten kunnen hun apps zoals voorheen updaten.
Chipfabrikanten
De grote spelers in de halfgeleidersector – Intel, AMD en Nvidia – volgden onmiddellijk de Amerikaanse uitvoerbeperkingen en staakten begin maart hun verkoop in Rusland. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft zich eveneens bij het verbod aangesloten. Ook Samsung, intussen nummer één in chip-land, verliet het land. Samen met Apple en Xiaomi is Samsung een van de grootste smartphoneleveranciers in Rusland. Andere Chinese bedrijven zoals halfgeleiderbedrijf SMIC en Xiaomi hebben zich nog niet duidelijk uitgesproken over de oorlog in Oekraïne.
Cisco
Cisco bevroor ‘voor de nabije toekomst’ alle zakelijke activiteiten, inclusief verkoop en diensten, in Rusland en Belarus. Ook Cisco biedt Oekraïne ondersteuning op het gebied van cyberdefensie. Volgens het Duitse blad Computerwoche zouden meer dan vijfhonderd Cisco Talos Intelligence Group-medewerkers zich bezighouden met het bestrijden van cyberaanvallen en desinformatiecampagnes in de regio.
Dell/HPE/HP
Dell Technologies heeft alle verkoopactiviteiten in Rusland per 1 maart beëindigd. HPE stopte met alle leveringen van it-apparatuur naar dat land. Dell en HPE zijn ’s werelds grootste leveranciers van servers, opslagsystemen, hyper-converged infrastructuur en pc’s. Ook HP staakte de leveringen naar Rusland van zijn pc’s en printers.
Huawei
Bij de Chinese fabrikant ligt het anders. Huawei heeft de afgelopen weken tientallen vacatures geplaatst voor ingenieurs in zijn vier Russische onderzoekscentra, en voor personeel voor bedrijfsontwikkeling in Moskou, aldus de Financial Times. De twee grootste concurrenten van Huawei – het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia – hebben zich allebei uit Rusland teruggetrokken.
Volgens de Britse Daily Mail zou Huawei de Russische autoriteiten hebben geholpen internet weer te stabiliseren na een wereldwijd gecoördineerde aanval van Anonymous-hackers op een groot aantal Russische websites. Maar Huawei zelf ontkent dit bericht formeel. Toen we Huawei zelf contacteerden, gaven zij mee dat zij ‘geloven dat de leiders van de betrokken landen deze crisis snel zullen oplossen, waarna het ondernemingsklimaat naar normaal zal terugkeren’. En daarnaast vermeldde de woordvoerder dat ‘Huawei zich heeft gehouden, en zich altijd zal houden, aan alle toepasselijke wet- en regelgeving in de landen en regio’s waar we actief zijn.’
IBM
Big Blue heeft alle zaken in Rusland opgeschort.
Meta/Facebook
Terwijl andere bedrijven hun diensten vrijwillig stopzetten, verboden de Russische autoriteiten Facebook en Instagram wegens ‘extremistische activiteiten’ en ‘geweld tegen het Russische leger’.
Microsoft
Op 4 maart kondigde Microsoft aan per direct te stoppen met de verkoop van nieuwe producten en diensten in Rusland. Net als AWS en Google Cloud, accepteert Microsoft geen nieuwe Russische klanten meer voor zijn Azure-clouddienst. Naast financiële steun voor de Oekraïense burgers, wat overigens heel wat technologiebedrijven voorzien, helpt het bedrijf Oekraïne ook met cyberdefensie.
Oracle
Kort nadat de Oekraïense minister van digitale zaken Fedorov op 2 maart aan Oracle en SAP schreef met het verzoek geen zaken meer te doen met Rusland, reageerden beide bedrijven onmiddellijk. Oracle gaf aan om alle activiteiten in de Russische Federatie op te schorten.
SAP
Ook het Duitse softwarehuis reageerde op 2 maart, en stopte nadien zijn cloud-activiteiten in Rusland. Eerder waren alle verkopen stopgezet. Klanten van de on-premise software van SAP kunnen die blijven gebruiken, maar zullen voorlopig geen ondersteuning meer krijgen. SAP nodigde zijn klanten in Rusland uit om hun cloudgegevens uit het land te verhuizen voordat zijn datacenters daar werden gesloten.
TCS
Tata Consultancy Services Ltd (TCS) stelt dat het geen activiteiten heeft in Rusland en Oekraïne, en dat er daarom geen directe gevolgen zijn. Concurrent Infosys, dat bijna honderd medewerkers heeft in Rusland, heeft zijn activiteiten in Rusland verplaatst naar buiten het land. ‘Wij werken niet meer met Russische klanten en hebben ook geen plannen meer daarvoor’, aldus Salil Parekh, ceo van Infosys.