Een systeem voor fraudescores dat Graydon heeft ontwikkeld, gaat Vlaamse steden en gemeenten helpen bij de jacht op malafide ondernemingen. Tien testgebieden zijn aangewezen. Data en algoritmes liggen aan de basis van dit platform dat vroegtijdige detectie mogelijk maakt.
De Vlaamse minister van Justitie, Zuhal Demir, kondigt dit aan in een gesprek met VRT NWS. Als het experiment slaagt, wil de Belgische politica (N-VA) het systeem in heel Vlaanderen uitrollen. Behalve de politie gaan ook gemeente- en stadsbesturen alsmede de milieu-inspectie met het criminaliteitsplatform werken.
Inzichten gebundeld
Graydon heeft grondig onderzoek gedaan naar de werkwijze en kenmerken van frauduleuze bedrijven. De bedrijfsinformatiespecialist heeft die inzichten gebundeld in een fraudescore. Hoe hoger de score des te meer afwijkingen van normaal ondernemersgedrag de algoritmen hebben bepaald. Het platform verklaart ook waarom die score hoog uitvalt.
Graydon werkt met 35 verschillende indicatoren die kunnen wijzen op frauduleuze bedoelingen. Fraudeurs opereren volgens bepaalde patronen. Sommige elementen en gedragingen keren regelmatig terug. Ook wordt naar bijzondere afwijkingen gekeken.
Privacycheck
Voorbeeld is als een bedrijf zonder personeel ineens vijf auto’s wil leasen. Ook oprichtingsaktes waarin ondernemers aangeven zeer uiteenlopende activiteiten te willen ontplooien, kunnen verdacht zijn. De politie kan die ‘rode vlaggen’ overigens niet als bewijs gebruiken. Het systeem geeft gemeenten heel snel een idee met wat voor soort onderneming ze te maken hebben. Zo kan gerichter fraude worden opgespoord.
Graydon ziet geen problemen met de privacywetgeving omdat uitsluitend naar bedrijfsstructuren en niet naar personen wordt gekeken. Volgens het bedrijf komen de data merendeels uit openbare bronnen. Voor zover data van niet-publieke herkomst zijn, heeft een privacycheck plaatsgevonden.