Nokia trekt zich volledig terug uit de Russische markt. De Finse leverancier van telecomapparatuur en -diensten gaat daarbij een stap verder dan concurrent Ericsson die voor onbepaalde tijd geen zaken meer in Rusland doet
Nokia heeft dat vanochtend officieel bekend gemaakt. Eerder al hadden de Finnen hun activiteiten bevroren waaronder de levering van apparatuur. Nokia-topman Pekka Lundmark zei in een gesprek met persbureau Reuters geen heil meer te zien in het voortzetten van zijn aanwezigheid in Rusland onder de huidige omstandigheden. Volgens hem zal er in Rusland veel moeten veranderen voordat een terugkeer in overweging wordt genomen.
Wel zal Nokia zijn Russische klanten waaronder Megafon, Vimpelcom en MTS nog een tijd lang ondersteunen. Het bedrijf laat in het midden hoe lang het terugtrekken gaat duren.
Geen glansrol
Overigens heeft Nokia de afgelopen jaren uit ethisch oogpunt allerminst een glansrol in Rusland gespeeld. De New York Times berichtte twee weken geleden hoe Nokia de Russische telecomoperator MTS in staat stelde een systeem op te zetten voor de massale onderschepping van communicatie.
De Finnen leverden hardware en software om het zogenoemde Systeem voor Operatieve Onderzoeksactiviteiten (SORM) te koppelen aan de systemen van MTS. Hoewel Nokia niet de technologie maakt die communicatie onderschept, stelde het bedrijf wel Russische (semi)overheidsbedrijven in staat om SORM met het MTS-netwerk beter te kunnen verbinden.
Volgens de Amerikaanse krant wist Nokia heel goed dat het een Russisch systeem voor het grootscheeps volgen van burgers mogelijk maakte. De New York Times publiceerde documenten waaruit dit blijkt. Nokia heeft de authenticiteit van deze documenten niet betwist. Het bedrijf zegt dat het volgens de Russische wet wel aan zo’n systeem bijdragen moest leveren. Volgens Nokia stellen andere landen vergelijkbare eisen.
100 miljoen gereserveerd voor teruchtocht
Nokia zal een voorziening van 100 miljoen euro treffen voor de terugtocht. Het bedrijf telt in Rusland tweeduizend medewerkers, waarvan een deel straks elders te werk kan worden gesteld. Verwacht wordt dat Huawei en ZTE, Chinese bedrijven die minder scrupules hebben, in het gat springen dat Nokia en Ericsson achterlaten