Traditionele datacenters hebben moeite met het bijbenen van de digitale wereld. Alsmaar veranderende bedrijfsbehoeften vereisen tijdige it-transformatie: nieuwe application frameworks moeten worden ingevoerd, it-processen en -standaarden moeten worden bijgewerkt, nieuwe technologieën moeten worden geïntegreerd en it-personeel moet vaardigheden met betrekking tot de veranderende omgevingen uitbreiden. Het is noodzakelijk dat ook de datacenteri-nfrastructuur een moderniseringsslag ondergaat.
Terwijl de it-infrastructuur vaak kan worden gezien als vervangbaar, zijn gegevens dat niet. Daarom moeten gegevens daar waar ze het kwetsbaarst zijn, speciale zorg krijgen: op de plaats waar ze worden opgeslagen. Dit maakt opslag een cruciaal element van het datacenter, vooral met betrekking tot modernisering. De high-performance- en low-latency-applicaties van vandaag de dag vragen om een storage-infrastructuur die wendbaar is. Deze moet flexibel zijn om veranderende eisen aan te kunnen, schaalbaar zijn om de datagroei aan te kunnen en veilig zijn om data te beschermen en continue werking te garanderen.
Traditionele opslaginfrastructuur, zoals storage area network (san) en hyperconverged infrastructuur (hci), die soms al tientallen jaren wordt ingezet bij organisaties, brengt een groeiend aantal uitdagingen met zich mee. Zo leidt een gedistribueerde storage-infrastructuur vaak tot meer complexiteit van het beheer en ontstaat er niet zelden een gebrek aan gecentraliseerde resource allocation en dataservices. Wanneer er binnen het datacenter gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten en merken hardware kunnen compatibiliteitsproblemen ontstaan, om noch maar te zwijgen over de uitdagingen met de integratie richting de cloud en containers. Het is immers omslachtig om nieuwe opslagtechnologie te integreren in ongelijksoortige opslagsystemen. Al deze zaken leiden tot moeilijkheden om operationele continuïteit en stabiele, snelle datatoegang te garanderen.
Naar onbekende situatie
Zoals bij elke verandering zijn angst en onzekerheid te verwachten. Dat is ook niet vreemd wanneer je aan de slag gaat met het moderniseren van opslag. Je gaat immers naar een nieuwe, onbekende situatie met de belangrijkste assets van je organisatie.
Neem het voorbeeld van het vervangen van een oude en trage san array door een high-end flash array van een andere leverancier, of het integreren van custom hci-nodes om bepaalde applicaties in een vestiging van kracht te voorzien. En hoe zit het met de integratie van nieuwe niet-vluchtig geheugen (nvm)–drives in een bestaand opslag-rack?
In dat soort gevallen krijgt een organisatie meestal te maken met pijnlijke datamigraties die gepaard gaan met geplande downtime, complexe en omslachtige procedures, werken buiten kantooruren om de migratie uit te voeren, het risico dat gegevens verloren gaan en de onzekerheid over het resultaat. Bijna elk moderniseringsproject omvat datamigraties en voor veel van die migraties zijn onhandige forklift-upgrades nodig. Het omgaan met de downtime tijdens de verandering/upgrade/integratie en vervolgens het aanpakken van incompatibiliteit tussen apparaten van verschillende leveranciers kan slopend zijn. En als er tijdens het migratieproces gegevens verloren gaan of een andere verstoring plaatsvindt, wordt het probleem voor de bedrijfscontinuïteit alleen maar groter.
Als een modernisering goed wordt gepland en uitgevoerd met behulp van de juiste tools, kunnen de resultaten de moeite waard zijn. Dat is waar de technologie van software-defined storage (sds) het beste tot zijn recht komt. Sds verwijdert op slimme wijze alle datadiensten van de storage hardware. Het virtualiseren van opslag resources maakt volledige flexibiliteit mogelijk in hoe verschillende opslagmedia worden beheerd vanuit één enkele layer. Van resource pooling en capaciteitstoewijzing tot thin provisioning: resources kunnen efficiënt beheerd en gebalanceerd worden voor betere toepassing, hogere prestaties en kostenvoordelen. Opslagsilo’s worden doorbroken en de toepassingen worden in kaart gebracht op de sds layer voor gecentraliseerd inzicht en controle. Bovendien worden gegevens hierdoor overdraagbaar tijdens de bedrijfsvoering, zonder dat dit gevolgen heeft voor de bescherming van en toegang tot gegevens. In de taal van de serviceprovider wordt dit volledige gegevensflexibiliteit zonder dat een service level agreement (sla) wordt geschonden, genoemd.
De praktische voordelen van sds zijn:
- Als het tijd is om een oud opslagapparaat te upgraden/vernieuwen, kunt u dit doen door de nieuwe opslaghardware aan de storage pool toe te voegen en de oude eenvoudig buiten gebruik te stellen zonder enige impact op de toepassingen/gebruikers die toegang hebben tot de gegevens.
- Als u datamigraties uitvoert tussen verschillende soorten opslagapparatuur, kunt u erop vertrouwen dat er geen grote inspanning nodig is. De sds layer zal zonder enige misstappen naadloos gegevens migreren tussen de apparaten.
- Als u nieuwe technologieën in een storage stack probeert te integreren, kunt u dat gemakkelijk doen zonder negatieve beïnvloeding van de applicaties. De organisatie zal profiteren van de nieuwe technologie, die zonder problemen tijdens de implementatie is geïntegreerd. Sdsmaakt gebruik van cloud gateways en csi plug-ins om het beheer van cloud-opslag en aan containers geleverde storage resources mogelijk te maken.
- Als u storage-implementaties wilt aanpassen aan uw zakelijke behoeften – stel dat er een aantal traditionele storage-arrays gewijzigd moet worden in een hci-cluster of andersom – dan is dit gemakkelijk te realiseren omdat de sds layer de verandering zal beheren zonder dat de applicaties ooit hoeven te weten wat er onderwater verandert.
Gartner
Uit onderzoek van Gartner blijkt dat rond 2023 de programmatische mogelijkheden van software-defined infrastructure als een vereiste zullen worden beschouwd voor 85 procent van de grootste wereldwijde ondernemingen. Organisaties maken ook daadwerkelijk steeds meer gebruik van sds-mogelijkheden om hun infrastructuur toekomstbestendig te maken. De geautomatiseerde data services die door sds mogelijk worden gemaakt, maken consistente en uniforme datadiensten over verschillende opslagmedia mogelijk.
En een bijkomend voordeel is ook: omdat sds vendor-agnostisch is en hardware-onafhankelijkheid mogelijk maakt, is deze flexibiliteit een onderhandelingsvoordeel tijdens de aanschaf van nieuwe hardware bij leveranciers. Hierdoor is het mogelijk om serieus te moderniseren en goede deals voor hardware te realiseren.