Ons aller staatsecretaris voor digitalisering Mathieu Michel draaft al enige tijd op een ‘smart nation’. Hij kan het amper uitspreken. De gedachte is wel mooi uiteraard , maar zoals Willem Elsschot destijds schreef: tussen woord en daad staan wetten in de weg, en vooral praktische bezwaren.
Het is een voorbeeld van federale samenwerking: de CovidSafe-app is ontwikkeld door Digitaal Vlaanderen en werd in heel het land gebruikt. Zo gek veel moeite kostte dat ook weer niet, maar de app moest wel gelinkt met de cijfers van de vaccinatiecentra. Samen met het bijzonder geslaagde ‘itsme’ was het ongetwijfeld de laatste maanden de meest gebruikte federale toepassing. Van ‘smart Flanders’ naar smart nation is soms maar een kleine stap.
Michel benadrukte tijdens de jongste Digital Society Awards dat we meer moeten samenwerken, het wiel niet altijd moeten heruitvinden. ‘Vereenvoudigen moeten we.’ Dat zal wel, er zijn zowat 1.200 federale websites in ons land. De federale overheid besteedt jaarlijks een miljard euro aan de digitale aanpak. Zelf heeft Michel een geldpot van vijftig miljoen euro in zijn broekzak voor de uitwerking van een ‘smart wallet’ tegen 2023. Zeventig medewerkers moeten de brug maken tussen de diverse databanken.
Digitaal Vlaanderen maakt zich sterk dat het zo’n smart wallet vrij makkelijk kan ontwikkelen. Zo’n digitale portefeuille bevat je identiteitskaart en rijbewijs, alles netjes in een app voor je smartphone. Nou, Vlaanderen kan dat niet zelf initialiseren maar kan meteen van start na groen licht van Michel. De vraag is uiteraard of ‘smart Wallonia’ en ‘smart Brussels’ hiermee akkoord zullen gaan en toch liever ook een deel van die geldpot op hun conto willen schrijven.
Geparkeerd
Als ik merk dat er nog steeds geen akkoord is over de verdeling van de 5G-licentieinkomsten, dat dit dossier nog altijd geparkeerd is omdat deze keer ‘smart Flanders’ een grotere pot eist van die minimum achthonderd miljoen euro, dan stel ik me vragen over die smart nation.
Ben wel verheugd dat er vijf biedingen zijn. Naast de drie grote jongens Proximus, Telenet en Orange, hebben we nog twee ‘regionale’ spelers. Het Vlaamse Cegeka/Citymesh en warempel het Waalse NRB dingen mee. Enkele jaren geleden was er sprake dat Cegeka NRB zou overnemen. Waarom verenigen ze hun krachten niet voor 5G? Dat zou pas smart zijn.
Vooralsnog is een smart nation niet meteen voor morgen, ook niet voor overmorgen trouwens. Laat Michel eens tonen wat hij in zijn mars heeft. Zolang hij niet op Mars verblijft natuurlijk, in zijn geval is dat de plaatselijke politiek in en rond Geldenaken.