Vijf mobiele operatoren zijn ‘ontvankelijk verklaard’ om mee te doen aan de komende veiling voor radiospectrum. Dat meldt telecomwaakhond BIPT. Wie die vijf zijn, maakt het instituut na de veiling bekend.
De veiling betreft de toewijzing van het nieuwe 5G- en het bestaande 2G- en 3G-radiospectrum. Deze veiling zal het mobiele telecomlandschap in ons land mee bepalen voor de komende twintig jaar. Het gaat om spectrum gelegen in de 700-MHz-, 900-MHz-, 1400-MHz-, 1800-MHz-, 2100-MHz- en de 3400-3800-MHz frequentiebanden.
De radiofrequentiebanden op 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz worden momenteel gebruikt voor 2G-, 3G- en 4G-toepassingen. Voor deze banden werden vijf kandidaturen ingediend en allen ontvankelijk bevonden. De radiofrequentiebanden op 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz zullen als eerste gebruikt kunnen worden voor 5G. De 3400-3800-MHz-band wordt aanzien als de belangrijkste radiofrequentieband (de ‘capaciteitsband’) voor het uitrollen van 5G wegens het ruim beschikbare spectrum. Ook voor deze radiofrequentieband werden vijf kandidaturen ingediend en ontvankelijk bevonden.
Dekkingsband
Hiernaast zal mogelijk zijn dat vijf kandidaten spectrum zullen verwerven op 700 MHz. Deze band wordt gezien als een ‘dekkingsband’ die geschikt is voor een landelijke dekking en een betere dekking in gebouwen.
Voor de 1400-MHz-band tenslotte werden enkel drie kandidaturen ingediend en ontvankelijk bevonden. Die band is een band die eerder gebruikt zal worden voor extra downlinkcapaciteit (de capaciteit die nodig is om verkeer te krijgen – bijvoorbeeld downloadverkeer – op een toestel).
De veiling vindt plaats in juni, de vijf kandidaten zullen daar anoniem aan kunnen deelnemen. De namen van de laureaten worden slechts na de veiling kenbaar gemaakt. Dan zal ook de informatie worden vrijgegeven over welke operator welke banden binnenhaalt.
Nu er vijf kandidaten voor de veiling zijn opgedaagd, is het perfect mogelijk dat ons land een nieuwe, vierde telecomspeler op de markt mag verwelkomen. Eind vorig jaar heeft de regering daarvoor het licht op groen gezet. Maar het is nog geen zekerheid. Kandidaten kunnen tijdens het veilingproces immers nog afhaken.
België is erg laat met zijn 5G-veiling omdat er politieke onenigheid was over de opbrengst (geschat op 800 miljoen euro). De federale regering en de gewestregeringen bereikten daarover nog geen akkoord, maar beslisten om de opbrengst op een geblokkeerde rekening te plaatsen.