Katoen Natie sluit een wereldwijde exclusieve overeenkomst met dataspecialist Twintag en stapt in het kapitaal van het bedrijf. Wat drijft de logistieke gigant?
Katoen Natie verwerft een ‘aanzienlijk’ minderheidsbelang in het bedrijf. Dit gebeurt via een kapitaalsverhoging van 3,5 miljoen euro waar ook de stichters en bestaande aandeelhouders in meestappen.
Twintag, een bedrijf uit Herentals, werd in 2017 opgericht als Esoptra NV door technologieondernemers Jan Van Riel en Paul Carpentier. Het bedrijf specialiseert zich in logistieke processen. Een Twintag – doorgaans een QR-code – koppelt een digitaal herkenningselement aan een fysiek product. Op deze manier dicht Twintag’s productgeleide communicatieplatform, naar eigen zeggen, de kloof tussen fysiek en digitaal.
Houston
Katoen Natie maakte medio vorig al gebruik van Twintags product-tracingsoftware tijdens een proefproject in Houston in de VS. In tegenstelling tot de grote projecten en zware migraties bij traditionele logistieke software-implementaties, laat Twintag zich, zo stelden ze bij Katoen Natie vast, implementeren zonder bestaande projecten te verstoren.
Katoen Natie zal de Twintag-technologie inzetten bij klanten wereldwijd, en krijgt exclusiviteit voor logistieke toepassingen in de chemische en petrochemische industrie. Zo is ExxonMobil Chemical een gebruiker van de technologie. Zij maakten van de coronacrisis gebruik om een strategische denkoefening rond het doorgedreven gebruik van product-gerelateerde data in hun waardeketen, en kwamen zo bij Twintag terecht. ‘De nieuwe strategische samenwerking met Katoen Natie kan nu ook de schaal creëren om wereldwijd met ons samen te werken’, oppert Raf Cornelissen van ExxonMobil Chemical in een persmededeling.
Colruyt
Het opzet van de samenwerking tussen Katoen Natie en Twintag is duidelijk: digitale toepassingen zoals traceerbaarheid of recycleerbaarheid van goederen kunnen efficiënter geïmplementeerd worden en in de markt worden gezet.
Overigens komen wel meer databedrijven, gespecialiseerd in een bepaalde toepassing voor een sector, bij een grote (Belgische) groep terecht. Hier is dat voor logistiek. In het verleden gebeurde dat onder meer voor retail. Zo nam Colruyt Group onlangs het databedrijf de Antwerpse startup Daltix over. Dat bedrijf ontwikkelde een platform voor realtime-inzichten in prijzen, promoties, productinformatie en assortiment.