Wie door de hallen van het Mobile World Congres in Barcelona struint, waant zich in de hoogdagen van Telecom Genève eind jaren negentig met grote stands, veel glitter en reusachtige schermen. Met het thema Connectivity Unleashed is de hoogmis van alles wat mobiel is helemaal terug.
Op de eerste dag van het Mobile World Congres was het behoorlijk druk. Iedereen die een rol speelt in dit segment is dan ook aanwezig, van de traditionele actoren zoals Nokia, Ericsson, Huawei en ZTE tot it-grootheden zoals IBM en Microsoft. In totaal zijn er 1.500 bedrijven aanwezig uit 150 landen. Er worden veertig- tot zestigduizend gasten verwacht, wel nog altijd zowat de helft minder dan in 2020.
En uiteraard draait alles rond 5G. Het mag ook niet verwonderen dat dit zoveel aandacht krijgt. Volgens het Mobile Economy 2022-rapport van de GSMA-vereniging zullen de telecomoperatoren wereldwijd de komende drie jaar liefst zeshonderd miljard dollar investeren, waarvan zo’n 85 procent in 5G-netwerken. Vandaag zijn er zo’n zevenhonderd miljoen gebruikers van 5G-diensten, het merendeel in Azië. In Europa gaat het om iets meer dan dertig miljoen abonnees.
België is een van de weinige landen waar nog geen licenties uitgereikt zijn. Volgende week maakt het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) bekend hoeveel bedrijven ingeschreven hebben voor het verwerven van een licentie. Zijn het er slechts vier dan kan de procedure meteen opgestart worden. Bekend is dat Proximus, Orange, Telenet en ook Cegeka zullen bieden. Mogelijk komt er nog een vijfde speler, wat een vertragend effect op het proces zal hebben omdat er een hogere prijs geboden moet worden zodat er slechts vier overblijven. Huawei liet alvast weten dat het geen operatorrol beoogt en zich enkel opstelt als leverancier.