Als een van de eerste in Europa lanceerde België midden 2020 de CovidSafe-app en de Covid-certificaten. Vier maanden later is de app 5,5 miljoen keer geïnstalleerd en zo de best verspreide overheidsapp in België. Er was geen tijd om verschillende versies te ontwikkelen en te testen, het moest van de eerste keer raak zijn. Het project ‘CovidSafe-app’ is de vierde nominatie voor onze Computable Awards 2022 in de categorie IT Project of the Year in Public Market.
De uitdaging van CovidSafe was om in een bijzonder kort tijdsbestek een oplossing te bouwen die werkt én die zoveel mogelijk mensen kennen en kunnen gebruiken. Daarvoor is een multidisciplinair team opgezet dat de CovidSafe-oplossing kon uitwerken, zowel op het vlak van technologie en integratie met de diverse onderliggende componenten, als op het vlak van gebruiksvriendelijkheid, communicatie, begeleiding van gebruikers via een contact center en de juridische samenwerkingsakkoorden.
Slimme technische architectuur
CovidSafe is het resultaat van samenwerken, zo benadrukken de indieners van dit project. Samenwerken binnen het team, maar ook tussen de verschillende overheden en gemeenschappen van ons land. ‘Door maximaal te bouwen op bestaande e-gov componenten en met een slimme technische architectuur is een schaalbare oplossing gebouwd die, de dag van de lancering uitgezonderd, 100 procent beschikbaar is’, zo klinkt het.
De waarde van het project CovidSafe bestaat ook uit de snelheid waarmee het project resultaten kon voorleggen. De Europese Commissie droeg in mei 2021 de lidstaten op om een Digitaal Covid Certificaat (DCC) te voorzien om het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie veiliger en vlotter te laten verlopen. In België is CovidSafe als oplossing ontwikkeld op 4,5 weken, met een lancering op 16 juni 2021. ‘Door die snelle lancering kon het brede publiek de tijd gegund worden om de oplossing van de Covid-certificaten en de app te leren kennen, alvorens de certificaten vanaf 1 juli 2021 effectief konden gebruikt worden binnen de Europese Unie.’
Waarom de nominatie?
De snelle oplossing, uitgewerkt met de steun van alle betrokken overheidsniveaus, moest meteen juist zitten. De brede adoptie (met 5,5 miljoen installaties en 12 miljoen gedownloade Covid-certificaten op vier maanden tijd) geeft aan dat de app bij de brede bevolking op een heel korte tijd ingang heeft gevonden. Na vier maanden is slechts 5 procent van de opgevraagde certificaten per post verstuurd, waardoor het er echt wel op lijkt dat de bevolking massaal de digitale weg heeft gevonden.
Nooit eerder is een overheidstoepassing, volgens de initiatiefnemers, op dergelijke korte tijd zo sterk opgepikt door burgers. Alle betrokken partners hebben pro rata het aantal inwoners de oplossing meegefinancierd. Europa heeft eveneens een deel van de middelen voorzien. Het CovidSafe-project toont, volgens hen, wat je op korte tijd kan bereiken door de technische integratie van bestaande componenten. Omdat er eenvoudigweg geen tijd was om zaken van nul te bouwen, is er architecturaal gekozen voor zoveel mogelijk hergebruik van bestaande componenten en van de data-oplossingen die al bestonden op de verschillende overheidsniveaus. ‘CovidSafe is een showcase van de e-gov fundamenten die de voorbije decennia gelegd zijn in België.’
Het Rijksregister is de basis van de data. ‘Voor de authenticatie leunden we op het federale aanmeldsysteem, en op Itsme. Er werd gebruik gemaakt van een aantal basisdiensten aangeboden door het eHealth Platform. We bouwden verder op de datatoepassing Vaccinnet en de ervaring met de vaccinatie-uitnodigingen, en we hebben gebruik gemaakt van de Magda Documentendienst voor het genereren van de Covid-certificaten en voor de verzendoplossing per post.’
Toegankelijkheid
De certificaten zijn beschikbaar gesteld op alle relevante portaalsites, volgens het principe ‘no wrong door’: het meertalige MijnGezondheid, Mijn Burgerprofiel dat toegankelijk is op de helft van de Vlaamse gemeentesites, het Brussels Gezondsheidsnetwerk en in Wallonië via het Réseau Santé Wallon, alsook op sites van private partners zoals Helena en via Helena bijvoorbeeld ook in de app van de KBC Bank.
De mobiele apps CovidSafeBE en CovidScanBE met bijhorende websites zijn de enige twee volledig nieuwe elementen in het project. De apps zijn gebouwd aan de hand van Flutter-technologie om snel native apps te realiseren voor verschillende platformen (iOS en Android). Hiervoor deden de overheidsinstanties een beroep op Icapps. De app werd geoptimaliseerd voor Android vanaf versie 5 en voor iPhone met minimaal iOS 12.5. Dat betekent concreet dat bij benadering 96 procent van de smartphones in omloop de mobiele app probleemloos zouden kunnen gebruiken.
Meer informatie over de Computable Awards en nominaties vindt u hier. Deze week worden werkdagelijks de vijf genomineerden in de categorie IT Project of the Year in Public Market bekendgemaakt. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 11 en 12 mei 2022. U kunt zich gratis registreren voor het event.