Dit weekend gaat het nachtleven opnieuw open. Hoewel het Rijk der Vrijheid al ettelijke keren met veel bombarie is aangekondigd, lijkt we nu toch een hele stap in de nabijheid te komen. Covid zal straks een nare tweejarige droom zijn. Een droeve periode is het in elk geval niet geweest voor de it-biotoop.
Op enkele uitzonderingen na hebben alle Belgische it-bedrijven hun omzet zien toenemen met minstens tien procent, vaak zelfs meer. Dan kan je je toch afvragen waarom onze sector zo’n slechte beurt heeft gemaakt bij de maatregelen tijdens de hele pandemie? En welke lessen trekken we eruit?
Het begon al met de contacttracing-centra, een uitgave van zo’n 140 miljoen euro, waar de medewerkers van bij de aanvang met hun vingers draaiden en volledige Netflix-series volgden. Bij de recente recordcijfers van de omikron-variant werd vanuit de centra zelfs geen actie meer ondernomen. Wie besmet was, moest maar zelf zijn contacten waarschuwen. België heeft al dertig jaar ervaring met contactcentra en toch draaide het helemaal in de soep. Dat het uitbesteed werd aan de ziekteverzekeringen was al een veeg teken.
Getalm
Na maandenlang getalm pakte men dan toch uit met een smartphone-app die om god weet welke reden uitbesteed werd aan Devside, een obscuur bedrijf waar niemand ooit had van gehoord. Coronalert kampte met technische problemen, werd amper gedownload en was dus een volledige mislukking. Het enige waarvoor het diende, was de raadpleging van de dagelijkse update van de pandemiecijfers.
De integratie met de Europese gateway was evenmin een groot succes. Kostprijs, inclusief overheidscommunicatie: 1,3 miljoen euro. De Covid Save-app werkt wel prima, maar is dan ook geen hoogstaande technologie. De aanpassing van de vaccinatiegraad en een qr-code is geen raketwetenschap.
Achteraf is het uiteraard makkelijk praten, maar we hadden veel eerder een werkgroep van competente koppen moeten oprichten. Had Alexander Decroo destijds geen groep van ‘Digital Minds’ in het leven geroepen? Ging het om nieuwe technologie, nee toch? De integratie met overheidssystemen is nog steeds niet optimaal, zoveel werd wel duidelijk. Ik mag hopen dat er lessen getrokken worden uit de brokken uit de jongste twee jaar. Het zou een ideale sessie kunnen worden voor de ‘failing forward’-campagne.
Het echte Rijk der Vrijheid zal er uiteraard pas zijn als we de Covid Save-app niet meer hoeven te gebruiken. Dat zal nog wel even duren, zo goed als zeker nog tot na de festivalzomer. Maar laat u dat vooral niet tegenhouden om het nachtleven in te duiken.