Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een eerste nulmeting die Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity in Vlaamse bedrijven in kaart te brengen. De minister breidt de financiële steunmaatregelen uit om meer ondernemingen aan te zetten zich te beschermen.
Vooral grote bedrijven kennen cyberaanvallen, en de gevolgen blijken groter bij kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn. Veertig procent van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ict-systemen door cyberaanvallen. De meerderheid (94,2 procent) van de Vlaamse bedrijven neemt verschillende maatregelen om zich te beschermen tegen cyberrisico’s, maar deze zijn eerder beperkt tot een aantal basismaatregelen en onvoldoende gezien het toegenomen aantal cyberrisico’s.
Bovendien blijkt dat cyberveiligheid vooral een zaak is van middelgrote en grote bedrijven. Hoewel deze laatste het vaakst aangevallen worden, zijn het vooral de kleine en microbedrijven voor wie de gevolgen van een cyberaanval het grootst zijn: veertig procent werd het afgelopen jaar geconfronteerd met de onbruikbaarheid van ict-systemen door hacking of kwaadaardige software. Bij een vijfde gingen bedrijfsgegevens verloren en meer dan tien procent van de kleine kmo’s kreeg te kampen met diefstal van gegevens.
Startkost
Om ook hen beter te beschermen, maakt minister Crevits cybersecurity-verbetertrajecten van VLAIO beter toegankelijk voor kleine bedrijven en de kmo-portefeuille aantrekkelijker zodat ondernemers zich beter kunnen wapenen. Eerder lag de startkost van een verbetertraject op minimum 25.000 euro om in aanmerking te komen voor 45 procent steun via VLAIO. Om meer kleine ondernemingen te stimuleren, lanceert minister Crevits een kleiner pakket aan begeleiding en advies waarbij verbetertraject zo’n tienduizend euro minder kost. Op die manier wil minister Crevits kmo’s stimuleren hun eerste stappen te zetten in cyberbescherming.
Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen investeren in cybersecurity. De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren, zoals professionele infosessies over digitale aanvallen. Kleine ondernemingen genoten eerder dertig procent steun, een middelgrote onderneming twintig procent. Voor diensten inzake cybersecurity trekt minister Crevits het percentage nu op tot 45 procent voor kleinere ondernemingen en 35 procent voor middelgrote ondernemingen.