De stijging van het internetverkeer zet zich in België door. Ook de pieken in 2021 lagen hoger dan in 2020.
BNIX, het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert, meldt over 2021 nieuwe records. Momenteel is beheerder Belnet het BNIX-platform volledig aan het vernieuwen, mede om voorbereid te zijn op toekomstige datapieken.
Het afgelopen jaar registreerde Belnet een gemiddelde datatrafiek van 224 gigabit per seconde op haar-platform, een stijging met drie procent tegenover vorig jaar.
Bijzonder jaar
Het valt Stefan Gulinck, als netwerkarchitect bij Belnet medeverantwoordelijk voor BNIX, op dat het internetverkeer niet terugvalt. 2020 leek een bijzonder jaar te zijn met ongekend hoge pieken, maar in 2021 bleef dat gewoon doorgaan. BNIX ging pas op de valreep van 2020 voor het eerst over de 600 gigabit per seconde. Gulinck: ‘Maar in het voorjaar van 2021 was dat al de normaalste zaak van de wereld. In die maanden noteerden we op weekdagen pieken boven de 600. Ter vergelijking: dat komt overeen met alle inwoners van Brugge die tegelijk een video in high-definition streamen. Op 15 februari rond twaalf uur gaf de teller zelfs 638 Gbit/s aan: nooit eerder werd er op één seconde zoveel dataverkeer uitgewisseld via het Belgische internetknooppunt.’
Op de BNIX-grafieken vallen de strenge coronamaatregelen in het voorjaar van 2021 duidelijk af te lezen. Van januari tot april ligt de trafiek op een hoog plateau dat pas vanaf mei begint af te zwakken. Op het moment dat corona zijn greep op het land weer versterkt, is er opnieuw een toename. Maar de pieken van het voorjaar worden, in lijn met de lichtere maatregelen, niet meer bereikt.
Gulinck: ‘Hoewel het thuiswerk een grote impact heeft op onze cijfers, valt het op dat ook de trafiek in de zomer hoger ligt dan vroeger. Dat toont aan dat onze informatiemaatschappij de ondergrens van onze dataconsumptie jaar na jaar naar boven stuwt. Hoe enorm geconnecteerd de Belg tegenwoordig is, zie je ook aan het internetverkeer dat tegenwoordig in de avonduren, van acht tot tien uur, hoog ligt. Het bevestigt ook de bredere trend dat de grens tussen het professionele en persoonlijke leven vervaagt.’
BNIX regelt als ‘draaischijf’ de data-uitwisseling tussen alle grote Belgische telecomoperatoren en grote aanbieders van internetdiensten.