Bent u Belgisch of Nederlands atleet voor de Olympische Winterspelen 2022? Dan laat je best je privé-smartphone en -laptop thuis. De delegatie voorziet eigen toestellen in strijd tegen Chinese spionage.
Het Belgisch Olympisch Comité adviseert de atleten die straks naar de Winterspelen in China gaan om hun eigen smartphone en laptop thuis te laten. Ook het Nederlands Olympisch Comité gaf al dat advies aan Nederlandse atleten (vooral schaatsers, denk ik dan spontaan).
Ik dacht altijd dat de vijf ringen in de Olympische vlag staan voor de vijf werelddelen die zijn geschakeld om de eenheid van de continenten tijdens de competitie te benadrukken. Maar eigenlijk blijken de ringen op de vlag geconnecteerd door de data die ze van elkaar zouden kunnen ontvreemden.
Chinese missie
Het verhaal deed me denken aan de beruchte Chinese zakenmissie van twee jaar geleden. Die Belgische missie was toen slachtoffer geworden van ‘massale cyberaanvallen’, zogezegd ook vanuit de Chinese staatsveiligheid. Er was heel wat om te doen, al koelde het ook snel af en hebben we daar later niet veel meer over gehoord.
Let wel, het is goed dat onze Olympische delegaties niet naïef zijn. Zo krijgen de atleten en staf tijdens de Spelen een nieuwe gsm ter beschikking van de delegatie, met een Chinese simkaart. Op die manier zijn alle persoonlijke gegevens op hun eigen gsm veilig en moeten ze niet op de wifi van de Chinese overheid.
Al is surfen op zo’n openbaar netwerk ook buiten China geen goed idee. Toch worden vooral China en Rusland in dat kader geviseerd. De landen hebben in dat opzicht ook geen geweldige reputatie, al zijn ze natuurlijk niet de enige.
Argwanend
Dat de Chinese overheid uitzonderlijk haar verbod op sociale media en Whatsapp opheft tijdens de Spelen, maakt sommigen juist maar meer argwanend. Hiermee krijgen de Chinezen dus net het omgekeerde van wat ze wilden bereiken.
De ene keer dat ik in China was, maakte ik gebruik van een vpn. Zelfs als je surft op een openbaar netwerk kunnen ze in principe niet inbreken als je een vpn gebruikt, behalve als er malware op je toestel is geïnstalleerd natuurlijk.
Al werken niet alle vpn-versies daar en is zo’n vpn officieel verboden door de Chinese overheid. Diezelfde overheid dus die – net als hun wifi-connectie – blijkbaar niemand meer vertrouwt. Wat blijven die Olympische Spelen toch een mooi en warm initiatief.