Vorig jaar streken criminelen een recordbedrag aan cryptogeld op. Vooral door fraude met decentralized finance (defi)-toepassingen. Maar er is ook goed nieuws.
Volgens Chainalysis, een bedrijf gespecialiseerd in data over virtueel geld, maakten criminelen vorig jaar 12,4 miljard euro aan cryptomunten over naar hun digitale portemonnees.
Dit lezen we in het ‘2022 Crypto Crime Report‘ van Chainalysis waarin de huidige trends rondom crypto-criminaliteit worden besproken die van grote invloed zijn op de markt.
Hacken en fraude
Die 12,4 miljard euro is een toename van 79 procent ten opzichte van 2020. Diefstal en fraude waren de populairste methodes om aan de haal te gaan met virtueel geld, zo blijkt uit de studie. Door het hacken van digitale portemonnees, konden misdadigers bijna drie miljard euro aan cryptomunten stelen. Dat is zes keer meer dan een jaar eerder.
Al is hacken niet de enige oorzaak van deze stijging. Dat is fraude. Door gebruikers te belazeren, legden criminelen de hand op net geen zeven miljard euro. Vooral fraude met decentralized finance, ofwel defi-toepassingen ligt volgens Chainalysis aan de basis van de hoge cijfers. Dit is een overkoepelende term voor nieuwe decentrale financiële applicaties die, net als Bitcoin, gebouwd zijn op basis van blockchain-technologie. Dat dit alles niet of nauwelijks gereguleerd is, geeft criminelen kansen. Fraudeurs maken misbruik van het enthousiasme van beleggers om hun slag te slaan.
En dan het goede nieuws
De markt voor cryptomunten en defi-diensten kent dus zijn risico’s. Toch is volgens Chainalysis de situatie een pak beter dan vroeger.
Gebaseerd op alle cryptomunten die zijn gevolgd door Chainalysis, groeide het totale transactievolume in 2021 tot 13.950 miljard euro. Dit is een stijging van meer dan 550 procent ten opzichte van 2020. De groei in legitiem cryptocurrency overtreft de groei van criminele activiteiten flink. Relatief gezien was daarom het aandeel van illegale activiteiten in het totale transactievolume nog nooit zo laag.