Voor de tweede keer op rij prijkt Python bovenaan Tiobe's ranglijst van meest gebruikte programmeertalen. Daarmee laat het andere populaire talen zoals Java en C achter zich. Volgens de onderzoekers heeft Python alles in zich om uit te groeien tot de standaardtaal in vele domeinen.
Het had volgens de onderzoekers weinig gescheeld of Python had zijn topnotering afgelopen jaar niet bestendigd. Lang zag het ernaar uit dat C er voor het eerst met de titel vandoor zou gaan. In december haalde Python deze taal alsnog in. Ruim 13,5 procent van de onderzochte applicaties is ermee ontwikkeld, ruim een procentpunt meer dan C. Python werd eind jaren tachtig bedacht door de Nederlander Guido van Rossum.
Python eindigt dit jaar bovendien drie procentpunten boven de nummer drie, Java. Vooral rond de millenniumwisseling was Java heer en meester in softwareontwikkelland. In 2001 werd deze taal gebruikt in iets meer dan een kwart van alle onderzochte toepassingen. Nummers vier en vijf van de nieuwe ranglijst zijn C++ en C#.
Standaard programmeertaal
De onderzoekers houden er rekening mee dat Python de komende jaren ook behoorlijk dominant wordt. ‘Python heeft alles in zich om de de facto standaard programmeertaal te worden in menig domein.’ Er zijn volgens hen geen aanwijzingen dat de opmars van Python binnenkort stopt. Sommige andere talen stijgen op de lijst, maar zij vormen voorlopig geen concurrentie voor Python. Snelle stijgers zijn Swift, Go en Kotlin.
Tiobe is een bureau dat voor zijn opdrachtgevers dagelijks de kwaliteit van software controleert. Het bedrijf uit Eindhoven stelt elk jaar een ranglijst van veelgebruikte softwareontwikkeltalen samen. Via 25 populaire zoekmachines schuimen de onderzoekers de broncode van webgebaseerde applicaties af, waarbij ze zoeken naar aanwijzingen over de gebruikte programmeertaal.
De ranglijst is bedoeld als referentie voor ict-organisaties. In welke taal kunnen zij hun nieuwe applicaties het beste ontwikkelen en beschikken de ontwikkelaars wel over de juiste skills?