Het it-landschap staat flink op zijn kop en dit zal de komende maanden niet omdraaien. De grote toename in dataverkeer en veranderende businessmodellen zorgen voor kansen voor serviceproviders. Welke trends in het serviceproviderlandschap kunnen we het komende jaar verwachten?
- Hyperscalers en csp’s halen banden aan
De wereldwijde coöperatieve concurrentie tussen cloud hyperscalers en communication service providers (csp’s) bereikte een nieuw niveau toen Microsoft de Network Clouddivisie van AT&T overnam en AT&T zijn mobiele 5G-netwerk naar Azure overzette. Er is niet langer sprake van eenmalige initiatieven en kleinschalige experimenten. Integendeel, hyperscalers zetten volledig in op telecommunicatie. Om voor een gelijk speelveld te zorgen, of zelfs het machtsevenwicht in hun voordeel uit te doen vallen, zullen csp’s hun cloudmogelijkheden aanpassen en verder ontwikkelen. Daarmee zullen ze unieke cloudoplossingen bouwen die gebruikmaken van hun omvangrijke aanwezigheid aan de rand van het netwerk. Csp’s hebben ongetwijfeld behoefte aan samenwerkingen. Maar volledig afhankelijk zijn van een hyperscaler voor zakelijke flexibiliteit zonder zelf de kneepjes van het vak te leren is geen recept voor succes. Csp’s zullen een tweeledige strategie hanteren die bouwen en samenwerken combineert. Zo zullen ze interne cloudplatforms, technologieën en expertise ontwikkelen om hun belangen veilig te stellen. Tegelijkertijd zullen ze samenwerkingen met hyperscalers aangaan om hun doelstellingen op de korte termijn te realiseren en hun succes op de lange termijn te waarborgen.
- Private 5G geeft aanzet tot nieuwe innovaties
Volgens onderzoek van IDC zal private 5G zal volgens marktexperts in 2024 zijn uitgegroeid tot een markt waarin ruim vijf miljard euro omgaat. Private 5G biedt met een lage latency en verbeterde beveiliging bedrijven een platform voor de implementatie van toepassingen die om (near) realtime-acties en responses vragen. Daarnaast biedt het platform snellere gegevensverwerking die nodig is voor artificial intelligence en machine learning.
De inzet van private 5G staat op het punt om sectoren zoals de gezondheidszorg, gamingwereld, productiebedrijven en noodhulpdiensten te transformeren. De komende achttien tot 24 maanden zullen er steeds meer private 5G-toepassingen in productie worden genomen. Grote ondernemingen zullen volgend jaar van start gaan met het benutten van deze kansen. Ze zullen daarvoor een beroep doen op serviceproviders om hen te helpen forse vooruitgang te boeken met de uitrol van op 5G gebaseerde geavanceerde toepassingen.
- Vraag naar 400G neemt vlucht
De markt voor 400G groeit exponentieel als gevolg van de wereldwijde digitale transformatie. Hoewel er geen equivalent van de Wet van Moore bestaat voor de snelheid waarmee het netwerkverkeer groeit, is er wel sprake van een vergelijkbare dynamiek. Het succes van elke nieuwe toepassing en innovatie is afhankelijk van de verplaatsing van steeds meer data. Dan valt onder meer te denken aan 4K- en 8K-content, thuiswerken, het iot, artificial intelligence en machine learning. En ondertussen staan het metaverse en virtuele werelden al in de coulissen te wachten. Naarmate de verkeersvolumes groeien, zullen operators haast maken met de implementatie van 400G om hun netwerken toekomstbestendig te maken. Ze zullen zich daarnaast voorbereiden op de volgende vraagpiek door te kiezen voor netwerkplatforms die een naadloze overstap op 800G mogelijk maken.
De wereld waarin we leven verandert in rap tempo en is onvoorspelbaarder dan ooit. Door alle veranderingen van de afgelopen twee jaar, zoals een toename in thuiswerken, de steeds bredere inzet van artificial intelligence en machine learning en de toename in 4K-videostreaming, groeit het dagelijkse dataverkeer sneller dan ooit. Voor serviceproviders zullen er in 2022 dan ook volop kansen en uitdagingen liggen om een verschil te maken binnen de netwerken van organisaties.