Belnet, de connectiviteitsleverancier voor onderzoekscentra, hoger onderwijs en overheden, heeft een derde datacenter in gebruik genomen. Met de uitbreiding wil Belnet de beschikbaarheid van zijn bestaande diensten verbeteren en kan het nieuwe diensten aanbieden, met de nadruk op co-creatie en open science.
De twee datacenters die Belnet al in gebruik had, werden recent uitgebreid met een derde locatie in het Brusselse. De drie datacenters waar de Belnet-diensten op steunen, zijn volledig redundant. Ze zijn op zo’n manier met elkaar verbonden dat er geen enkele impact is op de dienstverlening wanneer één datacenter onbeschikbaar zou zijn door een calamiteit. Ook het uitvoeren van updates gebeurt zonder merkbare gevolgen voor de Belnet-klanten.
Het nieuwe center laat Belnet toe nieuwe diensten aan te bieden die een hoge beschikbaarheid vereisen, zoals hostingoplossingen. Daarnaast wil Belnet inzetten op co-creatie met zijn klanten uit de research- en onderwijswereld.
‘Een belangrijk aspect van die nieuwe dienstverlening is ‘open science’’, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet. ‘Vandaag de dag – met de coronacrisis als evident voorbeeld – is samenwerking tussen instellingen, waarbij wordt voortgebouwd op elkaars onderzoeksresultaten, belangrijker dan ooit. Gezien de sleutelpositie van Belnet in de onderzoekswereld gaan we open science maximaal stimuleren en faciliteren, in nauwe samenwerking met de regionale overheden.’
Datamanagementplannen
Een goed voorbeeld is DMPonline.be, zegt Haex, een bedrijf dat Belnet onlangs heeft overgenomen. Het bouwt een tool waarmee onderzoekers datamanagementplannen (dmp) kunnen aanmaken en beheren. Zo’n dmp bevat informatie over hoe de data binnen een onderzoeksproject ‘fair’ (findable, accessible, interoperable and reusable) worden gemaakt, wat een van de principes is van open science. Onder meer Sciensano maakt al gebruik van DMPOnline.
Daarnaast heeft Belnet het beheer van Orfeo overgenomen, een ‘open access repository’ voor wetenschappelijke publicaties die voortvloeien uit onderzoek dat door de overheid wordt gefinancierd.
Ongeveer 250 Belgische organisaties en hun ruim 800.000 eindgebruikers, zoals studenten, docenten, overheids- en zorgpersoneel en onderzoekers, vertrouwen op het Belnet-netwerk.