Prodata Systems, een Belgisch ICT-bedrijf slaagt erin met zijn future-proof oplossingen het vertrouwen te krijgen van zowel de overheid als gerenommeerde bedrijven. CEO Bart Carbonez licht toe hoe ze uitgroeiden tot een belangrijke speler in een snel evoluerende markt.
Eerste successen
Bart ging in 1993 aan de slag in de security-en netwerkwereld en sprong met Prodata Systems op de kar van de nieuwe gedecentraliseerde IT-systemen, waarbij hij o.a. samenwerkte met Microsoft en Nortel Networks. Bart Carbonez : “Vrij snel slaagden we erin als start-up successen te boeken. Zo installeerden we bij de Europese Instellingen de netwerken waarvan we de wifi-verbindingen 24/7 operationeel moesten houden voor duizenden werknemers en – als er een Europese top plaatsvond – voor nog eens bijkomend 1500 journalisten. Ongeveer gelijktijdig haalden we een securitycontract binnen bij Defensie. Toen was dat een DMZ, een demilitarized zone, de voorloper van wat nu cybersecurity is.” DMZ is een netwerksegment dat fungeert als een neutrale zone tussen het interne en het externe netwerk (internet) om het interne netwerk te beveiligen tegen hackers.
Mission critical network
Carbonez : “Met de MIVB hebben we een vierjarig contract lopen, waarbij we sinds dit jaar het Mission Critical Network (MCN) uitbouwen. Dat computernetwerk dient zowel voor de beveiliging van de Brussels metro- en premetrostations en de passagiers, als voor het regelen van de affichage en de flow van het metroverkeer. Daarnaast moet het MCN de zelfrijdende metro faciliteren, want de MIVB wil echt evolueren naar onbemande metrostellen. Voor een continue communicatie en beveiliging wordt het aantal camera’s dan ook verdubbeld naar 15.000. Dit netwerk is ‘critical’, omdat er bij uitval geen openbaar vervoer meer zou zijn in Brussel. Om dit doemscenario te vermijden, hebben we het op verschillende manieren ontdubbeld. Momenteel testen we intensief de zelfrijdende metro’s en zijn we bezig met het latencyvrij koppelen van de 80 vestigingen.”
Partner van Brussels Airport
Prodata Systems heeft ondertussen al flink wat ervaring met bedrijfskritische netwerken opgebouwd. Carbonez : “Onze klant Brussels Airport is een complex voorbeeld. We connecteerden maar liefst zeven verschillende afdelingen met core switch systemen, gaande van de bagage-afhandeling, over de connectiviteit van de winkels, de douane en de politie, de camerabewakingssystemen, het intern communicatiesysteem, het aansturen van de vluchten tot de schermen aan de gates toe. Hiervoor hebben we een partnership met HP Aruba, net als voor het interne wifi-netwerk en dat voor passagiers. Het gebruik van dezelfde Omnitracker software voor onze service desk als de luchthaven, maakt ons tot haar verlengstuk. Vanuit ons kantoor in Zaventem doen wij dan ook een 24/7 monitoring. Om er zeker van te zijn dat de luchthaven blijft functioneren, zijn alle netwerken, monitoringsystemen enz. ontdubbeld, is er een back-up server in Luxemburg en maken we ook gebruik van third party data centers. Momenteel zijn we in het kader van corona bezig met ‘Passenger flow’, een nieuw project waarbij de software een alarm uitstuurt als er zich te veel passagiers op eenzelfde plek bevinden op basis van de Bluetooth van de passagiers.”
Healthcare
Een aparte afdeling binnen Prodata Systems focust op de digitalisatie van operatiekwartieren in ziekenhuizen. Chirurgen volgen patiënten digitaal op via het elektronisch patiëntendossier en kunnen er de beelden van de digitaal uitgevoerde operaties aan toevoegen. Carbonez : “We zijn maar een stap verwijderd van robotchirurgie, waarvoor we samenwerken met de ORSI Academy, een pionier op dat vlak. Zo faciliteren wij de communicatie voor hun opleidingen of voor grote operaties die door deelnemers uit verschillende landen worden gevolgd en zorgen bij afstandschirurgie dat dit latencyvrij gebeurt. ”
Elkaar versterken
In het najaar van 2020 sloot Prodata Systems een joint venture af met het Luikse NRB dat dankzij zijn grote datacenters sterk is in insourcing van IT-projecten en in cloudomgevingen en daarmee complementair aan Prodata Systems, een belangrijke speler op vlak van communicatie-, netwerk- en securityomgevingen. Carbonez : “Het was echt ‘le mariage qui avait du sens’ waardoor we een bedrijf werden dat tot de top drie van Belgische IT-bedrijven behoort. Door het aanbieden van een breder dienstenpakket kunnen we onze grote klanten nu helemaal ontzorgen.”