Wikileaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft een Britse rechter in hoger beroep beslist. Een lagere rechtbank had eerder nog een uitleveringsverzoek van de Amerikanen afgewezen.
Australiër Julian Assange zit al sinds 2019 in een Britse gevangenis, nadat hij zich jaren had schuilgehouden in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. De Verenigde Staten willen hem graag berechten voor spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Via Wikileaks heeft Assange honderdduizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan gelekt. Ook een ophefmakende video van Amerikaanse soldaten die op Irakese burgers schieten, werd door hem wereldkundig gemaakt.
Een eerste uitleveringsverzoek van Washington werd eerder dit jaar nog afgewezen door een Britse rechter. Die oordeelde dat de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen zo bar zijn dat Assange er zelfmoord zou kunnen plegen. De Verenigde Staten gingen tegen dat vonnis echter in beroep en halen nu, voor het ‘High Court’, dus hun slag thuis. De twee rechters vonden dat de internetactivist ‘geen verleden van ernstige en blijvende mentale ziekte’ heeft.
Ondanks de uitspraak is de uitlevering nog niet voor morgen, want ook hiertegen kan nog beroep worden aangetekend en de vriendin van Assange heeft ook meteen aangekondigd dat dat zal gebeuren. Daarenboven moet de volledige procedure nu weer van nul beginnen, zodat het eerst weer aan een lagere rechtbank is om een uitspraak te doen.
Assange riskeert in de Verenigde Staten 175 jaar gevangenis.