Het hoge tempo waarin bedrijven draaien vraagt om databescherming die realtime rekening houdt met wijzigingen. Deze aanpak, Continuous Data Protection (CDP) genoemd, voorkomt gegevensverlies en speelt een sleutelrol bij disaster recovery. Maar er zijn ook andere noemenswaardige voordelen, buiten het gebruik voor beveiliging.
Bij continuous data protection (cdp) wordt elke wijziging van data voortdurend vastgelegd. Alle data die door gebruikers worden gegenereerd, worden lokaal opgeslagen of in een repository op een doellocatie. Cdp maakt gebruik van een incrementeel proces dat wijzigingen van data voortdurend naar een journaalbestand repliceert. Als gegevens moeten worden hersteld, heeft de it-afdeling op die manier geen last meer van potentieel rampzalige gaten die gepaard gaan met traditionele benaderingen van databescherming.
Cdp maakt het mogelijk data te herstellen op een veel preciezer niveau: tot op elk moment voor het exacte tijdstip waarop systemen offline gingen. Deze vorm van databescherming valt te vergelijken met het terugspoelen van een video, zodat de kijker verder kan gaan waar die was gebleven. Op basis van gesprekken met onze klanten merken we dat de meest voor de hand liggende toepassing van cdp op het vlak van rampherstel ligt. Maar er zijn ook andere voordelen die zonde zijn om te laten liggen.
Hieronder verkennen we drie gebieden in het verlengde van beveiliging, waar cdp bedrijven voordelen kan bieden.
Het waarborgen van toegang tot data in multi-cloudomgevingen
Cdp is niet alleen in te zetten voor het onmiddellijk herstellen van data. Meer en meer organisaties omarmen de voordelen van de cloud en verplaatsen hun traditionele productieomgevingen naar multi-cloudomgevingen. Volgens onderzoek door IDC hanteert bijna driekwart van alle cio’s een cloudstrategie voor het gebruik van applicaties. Dit vraagt om een flexibele laag met cloud-native-functionaliteit voor databescherming die ervoor zorgt dat data en applicaties ook beschikbaar blijven als clouddiensten uitvallen.
Geen beslag op prestaties van productieomgeving of productiviteit
Traditionele back-uptechnologie biedt recovery point objectives (rpo’s; herstelpuntdoelstellingen) die in uren worden gemeten met bijbehorende negatieve impact op de prestaties van de productieomgeving en fikse overhead qua beheer van de storage-arrays. Een organisatie die deze technologie inzet die door een succesvolle cyberaanval wordt getroffen, loopt het risico om voor uren in plaats van seconden aan data te verliezen.
Cdp maakt gebruik van 24/7-replicatie om elke wijziging van data en applicaties vast te leggen en te beschermen. Organisaties kunnen op die manier snel en met minimaal verlies van data herstellen. Een groot voordeel van een cdp-oplossing is dat die de impact van downtime voor eindgebruikers minimaliseert door niet alleen de data te herstellen, maar ook de applicatie en functionaliteit, zonder een moment vertraging.
Kostenefficiƫnte langetermijnopslag
Noemenswaardig is dat cdp ook aantrekkelijk is voor langetermijnopslag van data die wordt opgeslagen voor compliancy-doeleinden. Deze data is niet per se dagelijks nodig, maar je moet deze in het kader van de wetgeving wel voor een langere periode bewaren. Bij traditionele back-upbenaderingen wordt deze data opgeslagen op storageplatformen met een performance die gelijkwaardig is aan de productieomgeving. Daar hangt een prijskaartje aan. Moderne back-upoplossingen maken het mogelijk om bedrijfskritische data met cdp-functionaliteit continu op te slaan in een zogeheten journaal, voor een vooraf gedefinieerde periode. Daarnaast wordt er aan de hand van schema’s regelmatig een back-up gemaakt naar betaalbaardere storageplatformen, waar het voor een langere periode wordt opgeslagen.
Bedrijven kunnen zelf bepalen of zij bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks zo’n extra back-up willen maken en ook de journaalperiode is af te stemmen op de bedrijfsbehoefte. Deze pragmatische en kostenefficiënte aanpak van databescherming maakt een groot verschil voor organisaties met sterk wisselende backup- en herstelbehoeften.
Bedrijven die op zoek zijn naar een oplossing voor databescherming moeten nagaan welke mate van beveiliging noodzakelijk is voor de data waarover zij beschikken. Daarbij is het essentieel dat ze helder hebben welke aspecten het zwaarst meewegen. Of dit nu te maken heeft met de (snelle) toegang tot data, de gevolgen voor de productieomgeving of het kostenplaatje, organisaties met een proactieve aanpak van databescherming zullen veel steviger in hun schoenen staan als er zich onverhoopt toch uitdagingen voordoen.